Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Savković – Vukčević: BIRN-ova proskripcija – ”šarm” stare kletve

''Upoređujući prošle i sadašnje satanizacije jasnije se vidi njihov cilj''

BIRN-ova mapa živo je podsjetila na ranije proskripcije Crnogoraca. Upoređujući prošle i sadašnje satanizacije jasnije se vidi njihov cilj, kazala je poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore, Nela Savković – Vukčević.

Ona je podsjetila da su svojevremeno, nacionalistima, separatistima i drugim strašnim imenima proglašavani Radoje i Danilo Radojević, Pavle Mijović, Vojislav Nikčević, Branko Banjević, Radoslav Rotković, Jevrem Brković, Sreten Perović, Dragoje Živković, Savo Brković i još mnogi čija se afirmacija samosvojne crnogorske kulture i istorije osuđivala kao “laž i mržnja”, “nacionalno divljanje”, “lažna vrijednost”…

“Utrkivali su se velikosrpski, a pod jugoslovenstvom sakriveni, gonitelji i domaći saradnici da u njihovim djelima otkriju prijetnju “srpstvu” i “jedinstvu”, ali nijesu ponudili nijedan argument, već poznatu i opasno psihološko – propagandnu hajku. Da su se naši velikani uplašili i zastali, građa za temelje na kojima se obnovila samostalna Crna Gora 2006. bila bi skromnija”, kazala je Savković – Vukčević.

Prema njenim riječima, žestoke i brojne negacije i reakcije na BIRN-ovu listu kojom se crnogorski antifašisti, novinari, građanski aktivisti i ljevičari određuju kao desničarski ekstremisti, govore da je prepoznata podmukla taktika hegemonizma, prilagođena novom vremenu – kojom se borci za suverenu, sekularnu i multietničku Crnu Goru trajno žigošu i kažnjavaju, za upozorenje svima koji bi se, kako je ocijenila “drznuli da nastave putem istine i slobode”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve