Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Savjet za NATO: Crna Gora potvrđuje da je pouzdana saveznica

Ocijenjeno na današnjoj sjednici

Crna Gora je postigla značajne i mjerljive rezultate nakon dvije i po godine članstva i, kvalitetnim i pravovremenim ispunjavanjem obaveza u okviru Saveza, još jednom opravdala kredibilitet koji, kao saveznica, uživa na nivou Alijanse, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Savjeta za NATO.

Kako je saopšteno iz Vlade, u okviru razmatranja sprovođenja političkih prioriteta Crne Gore u okviru NATO, Savjet je konstatovao da je profilisanje naše države u Alijansi kroz implementaciju političkih prioriteta veoma uspješno i da je, kao takvo, podjednako važno i za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Istovremeno, Crna Gora nastavlja da sprovodi aktivnosti na suočavanju sa globalnim bezbjednosnim izazovima koji zahtijevaju zajedničko, koordinisano djelovanje i saradnju saveznika”, naglasili su.

Na sjednici se razgovaralo i o implementaciji NATO smjernica o odbrambenim izdvajanjima, implementaciji NATO ciljeva sposobnosti, doprinosima naporima Alijanse na jačanju odbrane i odvraćanja, projektovanju stabilnosti, kao i doprinosu NATO komandnoj i strukturi snaga.

“Savjet je kroz opsežnu diskusiju ocijenio da je Crna Gora dala doprinos dovoljan da, u kontekstu pomenutih obaveza iz članstva, i na nacionalnom nivou budemo zadovoljni dosadašnjim učinkom, jer je naš doprinos ocijenjen vrlo pozitivno i na nivou saveza”, dodaju u Vladi.

Savjet je razmotrio i ažuriranje Kataloga nacionalnih odgovora na NATO mjere za odgovor na krize, što je od izuzetnog značaja za efikasno funkcionisanje kriznog upravljanja u Crnoj Gori.

“Zaključeno je da je ažuriranjem navedenog Kataloga, Crna Gora unaprijedila povezanost sa sistemom kriznog upravljanja u NATO, čime je obezbijedila i pravovremen i koordinisan odgovor na savremene bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje, prvenstveno hibridne i asimetrične prirode. Istaknuta je važnost kvalitetne buduće interresorne saradnje na tom polju, koja je i do sada bila na visokom nivou”, ukazuju u Vladi.

Savjet je razmotrio i implementaciju Akcionog plana za 2019. godinu Komunikacione strategije “Crna Gora članica NATO”.

“Zaključeno je da se Strategija uspješno sprovodi, kao i da Komunikacioni tim preduzima sve mjere kako bi se taj proces uspješno nastavio u budućnosti. Ocijenjena je uspješnom dosadašnja implementacija kampanje “WeareNATO” koju Crna Gora sprovodi uz podršku partnera iz Velike Britanije, u cilju profilisanja Crne Gore kao uspješne saveznice”, poručuju iz Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve