Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Danas saslušali Jasavić i Maslenjak

U Skupštini je danas nastavljena sjednica Ustavnog odbora na kojoj su u toku konsultativna saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda

U Skupštini je danas nastavljena sjednica Ustavnog odbora na kojoj su održana konsultativna saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda.

Danas pred članovima odbora govorile su kandidatkinje Azra Jasavić i Sanja Maslenjak.

Pogledajte tok rasprave:

Jasavić je, predstavljajući ključne momente iz karijere, kazala kako je osjetila dužnost da stavi sve svoje kapacitete na raspolaganje zemlji koja se nalazi u institucionalnoj krizi, kakva je danas situacija u Crnoj Gori.

“Dugo već imamo probleme sa vladavinom prava, a danas imamo još veće. Zato sam danas tu, sa ciljem da pomognem, a ako ne izaberete mene, da makar izaberete četvoro drugih koji zaslužuju, koji imaju integritet i koji mogu da se nose sa izazovima u kojima se svi zajedno nalazimo”, poručila je ona.

“Crna Gora je u bezizlaznoj situaciji i institucionalnoj krizi”

Crna Gora je, kako je istakla, dovedena u bezizlaznu situaciju i institucionalnu krizu, u kojoj se izbori ne mogu održati bez Ustavnog suda.

Odgovarajući na pitanje Luiđa Škrelje (DPS), ona je kazala kako je eksponiranje odlazećeg premijera Dritana Abazovića povodom aktivnosti tužilaštva, koji veoma često izlazi u javnost sa potenciranjem aktivnosti tužilaštva, nešto što predsjednik Vlade ne treba da radi.

“Metode koje imamo na djelu nijesu prihvatljive sa stanovišta mog profesionalnog i ličnog svjetonazora. Da sam ja na poziciji premijera, puno bih više radila, manje bih pričala, a rezultati u borbi protiv korupcije bili bi vidljiviji”, dodala je.

Veliki broj ustavnih žalbi, kako ona smatra, dokaz je da nešto u sistemu i u pravosuđu ne funkcioniše kako treba.

Kordić: Da li je Vaš integritet opterećen političkim djelovanjem; Jasavić: Da li Vam ličim na nekoga takvog?

Simonida Kordić (DF) pitala je kandidatkinju da li smatra da je njen integritet opterećen i uslovljen time što je tokom jednog perioda pripadala političkoj partiji.

“Da li Vam ja ličim na nekoga kome se po bilo kom osnovu može ograničiti lični integritet? Da li Vam moj život, tokom kojeg sam se borila za svakog građanina Crne Gore, po bilo kojem osnovu liči na nešto što može stvoriti sumnju u to da neko može da se usudi da pokuša da ugrozi moj lični integritet? Nikada”, poručila je Jasavić.

Maslenjak: Trenutno postoji paraliza sistema

Nakon što je govorila o dosadašnjoj karijeri, Sanja Maslenjak kazala je kako se nalazimo u ozbiljnoj situaciji u kojoj se nijesu poštovali ni znanje ni kompetencije, već su sprovođene “stvari koje nijesu smjele da se sprovode”.

“U sadašnjem stanju postoji paraliza sistema. Sistem lokalne samouprave jednostavno ne postoji”, istakla je ona.

Vladimir Martinović (Demokrate) upitao je kandidatkinju koga smatra odgovornim za zastoj procesa koji se tiču vladavine prava i zatvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

“Što se tiče odgovornosti, potrebno je da Skupština u punom kapacitetu obavlja svoju ustavnu i zakonsku funkciju”, poručila je ona, dodajući da Crna Gora mora garantovati stabilnost institucija, u skladu sa obavezama preuzetim po osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Država je potpuno urušena”

Dodala je kako se od 2020. godine i promjene vlasti krenulo sa mnogo entuzijazma povodom napretka države, a da je ona potpuno urušena jer je, od perioda 42. Vlade, blokiran cjelokupan sistem javne uprave.

“Blokirano je funkcionisanje cijelog sistema. Kada su konstituenti došli na vlast, obećali su građanima da će uspostaviti vladavinu prava u ovoj državi i implementaciju standarda Savjeta Evrope”, konstatovala je Maslenjak.

Ona je, na Martinovićevo pitanje, istakla kako pripada Demokratskoj partiji socijalista.

Raspravljali o tome ko je urušio Crnu Goru

Nakon toga, petnaestak minuta trajala je rasprava između Martinovića i Jovanke Laličić (DPS) o tome ko je više, a ko manje urušio Crnu Goru i slično.

Tako je odbor odlutao od teme na neko vrijeme.

“Nijesu smjeli da se dešavaju određeni propusti”

Nakon što su se vratili temi, Maslenjak je odgovorila na Martinovićevo pitanje ko je odgovoran za organizovani kriminal i korupciju.

“Što se tiče odgovornosti za organizovani kriminal i korupciju, odgovoran je specijalni tužilac, koji je bio dužan da sprovodi određene radnje i nijesu smjela da se dešavaju određena propuštanja u sistemu, gdje je zatajio u određenim djelatnostima koje je trebalo da sprovodi u skladu sa Ustavom i zakonima

Građani Crne Gore iščekuju željno vladavinu prava, dodala je.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve