Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Šaranović: Predsjedništvo stranke daće konačan stav na finalni nacrt koalicionog sporazuma

On je naveo i da uz Zakon o vladi treba usvojiti i Zakon o Skupštini.

Finalni nacrt koalicionog sporazuma nove vlasti još nije poznat, kazao je zamjenik gradonačelnice Podgorice i funkcioner Demokrata Danilo Šaranović. On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore kazao da će predsjedništvo stranke dati konačan stav kada budu poznati svi detalji sporazuma.

U medijima je objavljen nacrt koalicionog sporazuma o novoj vladi prema kome Demokrate dobijaju bezbjednosni sektor. Na pitanje da li je za tu partiju to prihvatljivo Šaranović je kazao da se ide ka rješenju krize u kojoj se Crna Gora nalazi.

“Stvari idu u dobrom smjeru ka onome što je društvena potreba a to je da se dođe do razrješenja krize u kojoj se Crna Gora nalazi, odnosno ide se u smjeru koji znači deblokadu institucija sistema. Tu na prvom mjestu mislim na državni parlament jer deblokada parlamenta je neophodnost svih djelova sistema”, kazao je Šaranović.

On je dodao da još uvijek nijesu dobili finalni nacrt koalicionog sporazuma.

“Mi još uvijek nemamo materijal o kojem bi nadležni partijski organi odnosno predsjedništvo partije moglo da donese konačan stav imajući u vidu da moguće da postoje još neki detalji o kojima treba napraviti konsultacije na nivou svih potencijalnih budućih konstituenata nove vlasti”, kazao je Šaranović.

O tome sa kolikom većinom za novu vladu se trenutno raspolaže Šaranović je kazao da je odgovore na takva pitanja jedini ovlašćeni da daje dogovore mandatar ali je istakao da prepoznaje raspoloženje mandatara Milojka Spajića da se dođe do što veće parlamentarne većine.

U nacrtu sporazuma koji je objavljen u medijima pominje se rekonstrukcija vlade poslije nekog vremena kako bi partije nekadašnjeg DF-a ušle u izvršnu vlast. O tome da li je to za Demokrate prihvatljivo Šaranović je kazao da ostaje da se vidi šta će se naći u finalnom nacrtu.

“Kada budu poznati svi detalji koalicionog sporazuma predsjedništvo partije će zauzeti stav”, kazao je Šaranović.

Vjeruje da će u najkraćem vremenskom periodu biti održana sjednica parlamenta.

“Imajući u vidu sve ono što je na snazi ima opravdanih razloga za optimizam ali imajući u vidu prethodnu praksu mislim da je nezahvalno davati precizne projekcije kada bi to moglo biti ali s razlogom se može očekivati da to može biti u najkraćem vremenskom periodu”, naveo je Šaranović.

On je naveo i da uz Zakon o vladi treba usvojiti i Zakon o Skupštini.

“I vlada i parlament treba da stoje iza tako važnih zakonskih rješenja ali kao neko ko je bio sedam godina u parlamentu smatram da treba donijeti i Zakon o Skupštini. Oba treba donijeti u istom periodu kako se u praksi ne bi dešavala kreativna tumačenja”, kazao je Šaranović.

On je poručio i da niko ne treba da se miješa u popis. To je, ističe, statistička aktivnost.

“Vjerujem da u ovom trenutku svaki građanin Crne Gore može slobodno da se izjasni bez bilo kakve vrste pritisaka što je demokratska tekovina koja proističe iz promjena 30. avgusta 2020. godine”, kazao je Šaranović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve