Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD pozdravile mirne i demokratske lokalne izbore u Crnoj Gori

Portparol Stejt departmenta povodom održanih izbora

Sjedinjene Države raduju se saradnji sa lokalnim vlastima u Crnoj Gori dok se narednih nedjelja formiraju koalicije, saopšteno je iz Stejt Departmenta.

“Sjedinjene Države pozdravljaju crnogorske opštine zbog sprovođenja, prema izvještajima, mirnih i demokratskih lokalnih izbora 23. oktobra”, naveo je portparol Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike.

Lokalni izbori održani su u 14 opština, među kojima je i Podgorica. Prema rezultatima, Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila je vlast u glavnom gradu Crne Gore, kao i u više drugih opština, dok je prema ocjenama analitičara zabilježen uspon novoformiranog pokreta “Evropa sad” koji predvode dva ministra u oborenoj vladi Zdravka Krivokapića – Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Na pitanje Glasa Amerike šta Vašington očekuje od crnogorskih lidera, posebno imajući u vidu aktuelnu političku i institucionalnu krizu, portparol je odgovorio:

“Sjedinjene Države su i dalje riješene da sarađuju sa aktuelnom i bilo kojom demokratski formiranom crnogorskom vladom na njenim strateškim prioritetima – vladavini prava, borbi protiv korupcije i poštovanju obaveza iz NATO članstva”.

Vladi premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića izglasano je nepovjerenje prije više od dva mjeseca, dok ne funkcioniše ni Ustavni sud u kojem nije izabrana većina sudija, podsjeća Glas Amerike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve