Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Šabović: Poražena politička platforma pokreta URA

Protagoniste takve politike u Crnoj Gori, SDP je porazio na političkom i civilizacijskom terenu upravo tih godina,pa je konceptualno nemoguće da budemo na istoj strani sa tkz. ‘građanskim pokretom’ URA, jer bi to u političkom smislu predstavljalo gubljenje izvornih,fundamentalnih, političko-filozofskih principa na kojima počiva SDP

Politička platforma na kojoj suštinski (ne formalno) počiva navodno ”građanski” pokret URA, poražena je vojnički i ideološki u ratovima 90-tih, kaže Mirza Šabović iz plavskog SDP-a.

Protagoniste takve politike u Crnoj Gori, SDP je porazio na političkom i civilizacijskom terenu upravo tih godina,pa je konceptualno nemoguće da budemo na istoj strani sa tkz. ‘građanskim pokretom’ URA, jer bi to u političkom smislu predstavljalo gubljenje izvornih,fundamentalnih, političko-filozofskih principa na kojima počiva SDP.

Međutim, postoji jedna vrlo intriganta paralela, koja je političko-istorijska činjenica, da ono što se desilo pod plaštom famozne ”AB revolucije”, a to je mehanizam za instaliranje poslušnika politike velikosrpskog unitarističkog pokreta Solobodana Miloševića i tadašnjeg zvaničnog Beograda u Crnoj Gori,dešava se i danas pod okriljem lažne i populističke revolucije koju sprovodi URA za tkz ”Sprki svet” koji je ‘blago’ modifikovani’ projekat stvaranja ‘velike Srbije’.

Dakle, šablon i mehanizam je apsolutno identičan, rekli bi smo”istorija se ponavlja” pa je svrha GP URA danas, odnosno njenog glavnog protagoniste Dritana Abazovića, identična kao i svrha jedinstvenog DPS-a, sa početka 90-tih godina i ogleda se u instaliranju poslušnika Beograda za interese nacionalističkih projekata.

Da je uloga gospodina Dritana Abazovića i tkz. građanskog pokreta ”URA” ogoljena u samoj svojoj suštini (ne samo napuštanjem tog pokreta od strane istaknutih i dokazanih antifašista) najboje govori regresija tri ključne komponente, građanske,antifašističke i procrnogorske, koje u ovom političkom subjektu ne postoje ili su često u paradoksalnim i kontradiktorinim dimenzijama.

Zadatak koji URA danas ima, kroz navodni plašt ”revolucije” i ”baklji slobode” a u svojoj biti neviđenog populizma iza čije fasade se krije šansa i ”most” za udar na temelje državnog suvereniteta Crne Gore,je vrlo jasan i isti je onaj koji je imala ”AB revolucija”- a to je pripremu političko formalnog terena za realizaciju velikosprskih interesa i negaciju suštinskih vrijednosti građanskog koncpeta države.

“Zadatak koji SDP ima, je od samog osnivanja bio isti, da osujeti, ukaže i zaustavi društveno-nazadne koncepte, koji su prijetili, građanskim, antifašističkim i procrnogorskim državnim interesima,dakle URA je na jednoj strani sa svojom agendom i svojim zadacima, a SDP na drugoj strani, na onoj na kojoj je oduvijek bio, na pravoj strani istorije”, zaključio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve