Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Rezolucija o agresiji Rusije na Ukrajinu: Hitno zaustaviti vojna dejstva

Šta piše u dokumentu koji su parlamentu podnijeli poslanici DPS-a, SDP-a i BS-a

Skupština Cme Gore najoštrije osuđuje otvoreni čin agresije i vojne intervencije koju su preduzele oružane snage Ruske Federacije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi, navodi se u rezoluciji koju su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Bošnjačke partije (BS), a koju će razmatrati parlament ove sedmice.

U dokumentu se ističe da Skupština apeluje na organe vlasti Ruske Federacije da hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništavaju vojni i civilni objekti i ugrožavaju životi miliona Ijudi, uglavnom civila.

Takođe, pozivaju se Ujedinjene nacije, OEBS, druge međunarodne organizacije, ostale države, a naročito članice EU i NATO da iskoriste sva moguća diplomatska, politička i ekonomska sredstva u cilju odvraćanja Ruske Federacije od daljeg nastavka agresivnih dejstava na teritoriji Ukrajine.

– Skupština Cme Gore poziva Vladu Cme Gore i sve političke i društvene subjekte u našoj državi da bezrezervno, otvoreno i nedvosmisleno osude ovaj akt agresije, čije posljedice mogu biti nesagledive po evropski i svjetski mir i bezbjednost, a time i stabilnost regiona kojem Crna Gora pripada – ističe se u dokumentu.

Usvajanjem rezolucije Skupština bi, prema dokumentu, iskazala i punu podršku do sada preduzetim mjerama od strane EU i partnerskih država na suzbijanju akta agresije i potpunu spremnost da Cma Gora svoju politiku do kraja usklađuje sa svojim saveznicima, u skladu sa univerzalnim principima pravičnosti i potrebom uspostavljanja mira na području koje je pod agresijom.

– Skupptina Cme Gore iskazuje najdublje saosjećanje sa narodom Ukrajine koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svjetskog rata i poziva građane, državne strukture i društvene organizacije da iskažu solidamost i pruže svaki mogući oblik humanitame pomoći – zaključeno je u dokumentu.

Podsjećamo, Demokratski front (DF) je juče u parlamentu tražio da se sa dnevnog reda povuče prijedlog rezolucije o ruskoj agresiji na Ukrajinu jer su ga, kako su objasnili poslanici tog političkog bloka, predložili oni koji su danas ministri, a ne poslanici.

– Ovo je rezolucija koja je u skupštinskoj proceduri a potpisana je od Raška Konjevića, Fatmira Đeke, Marte Šćepanović i Ervina Ibrahimovića. Čak i ta neformalna prepiska koja je postojala postoji samo od dva kluba. Ovde nije reč o povlačenju našeg, nego predloga koji je na dnevnom redu suprotno Ustavu i zakonima. Nikad nije u ovoj Skupštini usvojen bilo kakav predlog čiji inicijatori nisu poslanici ili vlada. A kod ovog predloga stoje imena ljudi koji nisu poslanici – rekao je šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović.

Međutim, poslanici su glasali da se ova tačka razmatra na sjednici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve