Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Rakočević: Podgorica se od obnove nezavisnosti izgradila nalik na evropsku metropolu

Podgorica je od 2006. ubrzala svoj ritam i postala nalik na evropske metropole, istakao je predsjednik Odbora Socijaldemokrata Glavnog grada Marko Rakočević, navodeći da iza takvog uspjeha stoji mukotrpan rad

Podgorica je od 2006. ubrzala svoj ritam i postala nalik na evropske metropole, istakao je predsjednik Odbora Socijaldemokrata Glavnog grada Marko Rakočević, navodeći da iza takvog uspjeha stoji mukotrpan rad.

Rakočević je, u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV, rekao da je Podgorica u posljednjih 15 godina dobila određenu dinamiku i užurbanost nalik na evropske metropole, kao i da možemo biti ponosni na ono što je postala.

Dinamičan, ekspanzivan i evropski razvoj Podgorice

Govoreći o razvoju Podgorice u posljednjih deceniju i po, Rakočević ocjenjuje da je on dinamičan, ekspanzivan i evropski.

“Podgorica je središte Crne Gore, administrativni, kulturni, poslovni, biznis i univeritetski centar u kojem se odvija 70 odsto privrednih aktivnosti. U Podgorici živi 30 odsto stanovnika Crne Gore. Sadržajima koje je dobila proteklih 15 godina, Podgorica plebira da bude jedna od evropskih metropola. U međuvremenu je postala zeleni grad. U mandatu posljednje gradske uprave dobili smo više od 13 parkova, ubrzo će početi da se radi novi površine 500.000 m2. Podgorica je grad širokih bulevara, gdje se sa sve četiri strane ulazi saobraćajnicama bulevarskog tipa”, navodi Rakočević.

Brojni projekti, dodaje, obilježili su razvoj Podgorice u posljednjih deceniju i po.

“Podgorica više nije grad kao što je bio. Imamo nove djelove grada, smanjile su se razlike između gradskih naselja. Granice koje su bile vidljive maltene su izbrisane. Možemo biti ponosni što je Podgorica u ovih nekoliko godina dobila nekoliko mostova, mnogo bulevara, kilometare puteva i započela izgradnju milenijumskih projekata – uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, izgradnju gradskog pozorišta, četvrte sanitarne kade… Na desetine miliona je uloženih sredstava u razvoj Podgorice. Ne prestaje se s projektima, i dalje se radi, razvija, i užurbano djeluje”, poručuje Rakočević.

Gradska uprava nije radila samo infrastrukturne ili projekte iz sfere komunalnih djelatnosti koje čine život građanima lakšim, dodaje, već se i u administrativnom smislu dosta uradilo.

“Mnogo projekata, poboljšanje uslova stanovanja u Glavnom gradu, mnogo više zelenih površina, parkova i igrališta za djecu. Grad se razvija po mjeri građana. Imamo važan projekat – biznis zone u Podgorici koji će otvoriti stotine novih radnih mjesta i privući više desetina miliona investicija u glavnom gradu”, ističe Rakočević, dodajući da su izuzetno zadovoljni izvještajem o radu gradonačelnika i kompletne administracije.

“Realizovali smo desetine projekata u proteklom periodu, bez obzira na uslove u kojima smo radili. Uprkos opstrukciji prethodne vlade vezano za realizaciju mnogih kapitalnih projekata poput rekonstrukcije četiri bulevara i nabavkr gradskih autobusa”, podsjeća on.

Na podgoričkim ulicama poslije dugo vremena, dodaje, imamo nove autobuse.

“Uvođenjem programa ‘Evropa sad’ i ukidanjem poreskih prihoda, kako je rekao i gradonačelnik Ivan Vuković, predstavlja stavljanje ruke u džep Glavnom gradu”, ističe Rakočević, poručujući da je gradska uprava uz sve opstrukcije sjajno radila i realizovala 93 odsto budžeta.

“Realizovali smo projekte ‘Jugozapadna obilaznica’, most “Luča”, Bulevar ‘21. maj’ i četvrta sanitarna kada – završen tender i započeti radovi. Prošle godine počeo je i lokalni javni emiter Gradska RTV”, navodi Rakočević, ističući da su sva data obećanja realizovana.

Podsjeća i da je izgrađen Stadion malih sportova, šetalište uz Moraču…

“Trebalo bi nam dosta vremena da sve nabrojimo. Sve je sadržano u tom dokumentu koji je prezentovan odbornicima. Taj izvještaj je za ponos i administraciji Glavnog grada i građanima Podgorice”, poručuje Rakočević.

Opstrukcija vlade Zdravka Krivokapića

Kada je riječ o odnosima gradske uprave sa prethodnom vladom, Rakočević kaže da ih uopšte nije ni bilo.

“Nijedan akt koji smo poslali ka vladi nije vraćen i ti dokumenti su završavali u fiokama nadležnih ministara. Vlada Zdravka Krivokapića prema Glavnom gradu se odnosila krajnje neprofesionalno – maćehinski. Gradonačelnik se s premijerom nije sreo nijednom”, tvrdi Rakočević.

Govoreći o osamostaljenju gradske opštine Golubovci, odnosno Zeta, Rakočević kaže da su ostale neke formalnosti vezane za razgraničenje, i da procedura ide u dobrom pravcu.

“SD smatra da je opravdan zahtjev da se Zeta zaokruži kao samostalna opština. Gradska opština Golubovci, buduća Zeta koja je funkcionisala u sklopu Glavnog grada, administrativno je ojačana u prethodnom periodu i Glavni grad je u kapitalnom, infrastrukturnom i investicionom smislu zaokružio i učinio spremnijom od nekih drugih opština”, kaže Rakočević.

U saradnji sa 41. Vladom, kako navodi, izgrađena je Srednja mješovita škola u Golubovcima i izgrađeno 25 km vodovodne mreže.

“Putna infrastruktura je značajno poboljšana, urađena obilaznica oko Zete, u planu je izgradnja administrativnog centra – odnosno zgrade opštine. Zeta ima privredni potencijal koji se uz dobro vođenje može iskoristiti”, dodaje Rakočević.

Komentarišući najave jednog od lidera DF-a Milana Kneževića o blokadi saobraćajnica, Rakočević tvrdi da to Knežević neće moći da uradi. “Osamostaljenje Zete neće mnogo promijeniti, kao što se to nije desilo ni kada su se odvajale Tuzi”, smatra Rakočević.

Upitan o predstojećim lokalnim izborima, Rakočević odgovara da se spremaju za samostalan nastup.

“Zalažem se za zajednički nastup svih procrnogorskih progresivnih snaga. Ne bježimo od razgovora sa ostalim političkim pokretima”, dodaje Rakočević.

Ne postoji, prema njegovim riječima, ni promil šanse za koaliciju sa URA-om.

“Nema i neće biti predizborne koalicije SD sa GP URA i građani ne treba da strepe od toga”, poručuje Rakočević.

“Podgorički, a ne politički”

Na pitanje da li gradska uprava na pravi način sprovodi slogan “Podgorički, a ne politički”, Rakočević odgovara da razmišljaju podgorički i tako se i ponašaju.

“U proteklom periodu smo dokazali da je taj moto imao efekta i smisla. Slogan šalje jaku poruku rada uprave Glavnog grada da su Podgoričani i Podgorica na prvom mjestu. To smo dokazali svim dobrim stvarima koje smo uradili za grad, a koji su poboljšali kvalitet života naših sugrađana”, pojašnjava Rakočević.

Kada je riječ o podnošenju zahtjeva Vladi od strane SD o poništenju odluke donijete 17. decembra 2020. kojom se stavlja van snage odluka o davanju prethodne saglasnosti Glavnom gradu za otuđenje nepokretnosti, Rakočević podsjeća da se prethodna vlada oglušavala o sve odluke koje su stizale od uprave Glavnog grada.

“Imali smo potrebu da pozovemo da se odreaguje po pitanju prometa i nepokretnosti i svih ostalih stvari koje donose prihode Glavnom gradu. Pozvali smo Vladu da odluku o dodjeli zemljišta CPC da se usvoji”, navodi Rakočević.

Glavni grad zalaže se, zaključuje Rakočević, za ravnopravan odnos prema svima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zeković
31.05.2022-16:01 16:01

Podgorica je konačno na poslednjim lokalnim izborima dobila pametnu, poštenu, radnu i stručnu administraciju. Promjena je nevjerovatno povoljna. Osim sve ljepšeg, modernijeg, funkcionalnijeg Glavnog rada, onoga ko je imao posla sa ranijim administracijama Glavnog grada posebno raduje i čini mu život ljepšim je je potpuno promijenjen odnos administracije prema građanima. Tu su se dogodile sjajne promjene: ljubaznost, efikasnost, predusretljivost, stručnost, poštovanje. Jednostavno, građanin se danas ako treba nešto da završi u administraciji Glavnog grada osjeća dobro, ugodno. A to je mnogo važno. Podgorica mora zadržaati stvoreni radni ambijent. Zato na slijedećim izborima u Glavnom gradu, bez rezerve i punim kapacitetom… Pročitaj više »