Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Rajzing Rajnke: Najveća prijetnja su vlasti koje stavljaju partijske interese iznad društvenih

Rajnke je kazala da su identifikovane tri vrste prijetnji - spoljne, unutrašnje i egzistencijalne

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke kazala je na 2BS Forumu u Budvi da je najveća prijetnja za Crnu Goru vlast koja uspijeva da partijske interese, stavi ispred društvenih.

Rajnke je kazala da su identifikovane tri vrste prijetnji – spoljne, unutrašnje i egzistencijalne.

-Svijet se promijenio 24. februara u ruskom zločinačkom pokušaju da zbriše ukrajinski suverentet. Naša bezbjedosna saradnja je zato značajanija nego ikada. Unutrašnje prijetnje su nešto što zabrinjava i povećava podjele u društvu – rekla je ona.

Egzistencijalne prijetnje su, kaže, nešto što dugoročno prijeti bezbijednosti Crne Gore a to je nemogućnost da se riješi ukorijenjena korupcija.

-Korupcija se mora zaustaviti a voljela bih da kažem da je prava prijetnja ona vlast koja uspijeva da stavi partijske interese iznad društvenih interesa – rekla je Rajnke.

Kazala je i da one partije koje nisu osudile rusku agresiju na Ukrajinu, nisu partneri SAD-a. Dodaje i da zemlja koja se ne prilagođava potrebama naroda nije više, nego manje bezbjedna.

-Zato su građani u avgustu 2020. godine rekli da žele primjene nakon 30 godina iste vlasti, da žele lidere koji će donijeti konkretnu korist biračima, i konkretni aktivnosti u borbi proriv koruocije i organizovanog kriminala. To je bilo uzbudljivo gledati. Ali sada je oktobar 2022. Vidjeli smo da dvije vlade odlaze i dolaze, i pitanje je da li je to uzbuđenje donijelo rezultate koje građani zaslužuju – rekla je Rajnke.

Ona je rekla da napad Rusije nije samo napad na Ukrajinu već na poredak zasnovan na bezbjednosti.

-Kada imate agresora nemate redovno stanje. Moramo nastaviti ekonomski i diplomatski pritisak na Rusiju i nastaviti da podržavamo Ukrajinu – istakla je Rajzing Rajnke.

Ona je pohvalila osudu Crne Gore lažnog referenduma Rusije u Ukrajini, kao i zajedničku izavju predsjednika Crne Gore Mila Đuaknovića u kojim se osuđuje taj pokušaj Rusije da anektira dio ukrajinske teritorije.

-S druge strane, oni crnogorski lideri koji su propustili da jasno i javno osude rusku agresiju pokazali su da ne dijele naše evroatlantske vrijednosti – istakla je Džudi Rajzing Rajnke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Razocarana
07.10.2022-15:01 15:01

Putuj igumane, ne misli za manastir.

Dzudi
07.10.2022-19:05 19:05

Tramp je predao Putinu Crnu Goru da bi spriječi da “agresivni Crnogorci ne izazovu treći svetski rat”. Iza toga se krio kremaljski plan ujedinjavanja “slovenskog pravoslavnog svijeta”. U tome je svesrdno učestvovali ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke. Posle Tramp ovog pada i ruskog fašističkom napada na Ukrajinu, taj pakleni pan je demaskiran. Neka je slobodna i VJEČNA Crna Gora. Smrt fašizmu!