Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku ugrožavanje ustavnog poretka Crne Gore i ozbiljna prijetnja građanskom miru

Uprkos preporukama s relevantnih svjetskih političkih adresa, da se, podsjetio je, najprije izaberu sudije Ustavnog suda i tek nakon toga rješavaju ostala goruća politička pitanja, ''demonstrira se političko nasilje''

Ponovno glasanje u Skupštini za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku predstavlja ugrožavanje ustavnog poretka Crne Gore i ozbiljnu prijetnju građanskom miru, ocijenio je predsjednik Matice crnogorske, Dragan Radulović.

“Protivno preporuci Venecijanske komisije, ne mareći za političke i društvene posljedice, skupštinska većina konstituisana nakon izbora 30. avgusta 2020. godine po drugi put, svjesno kršeći Ustav Crne Gore, glasa za promjene Zakona o predsjedniku, produbljujući time političku i društvenu krizu. U uslovima nefunkcionalnih institucija, s Vladom koja je izgubila podršku Skupštine i blokiranim Ustavnim sudom, koji jedini meritorno može odlučivati o ustavnosti zakona, žele se pošto-poto proglasiti važećim predložene izmjene Zakona”, kazao je Radulović.

Uprkos preporukama s relevantnih svjetskih političkih adresa, da se, podsjetio je, najprije izaberu sudije Ustavnog suda i tek nakon toga rješavaju ostala goruća politička pitanja, “demonstrira se političko nasilje”.

“Ponovno glasanje u Skupštini za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku predstavlja ugrožavanje ustavnog poretka Crne Gore i ozbiljnu prijetnju građanskom miru. Njime politička većina, gazeći ustavne principe, iskazuje krajnju političku zlonamjernost, neodgovornost i nebrigu o elementarnim društvenim interesima i miru. Rušeći institucionalne i pravne temelje crnogorskog društva poslanici skupštinske većine urušavaju i državu Crnu Goru”, istakao je Radulović.

Matica crnogorska, kako je kazao, apeluje na sve političke aktere da se uprkos “pregrijanoj atmosferi vrate pregovorima”, pokažu doraslost složenom aktuelnom političkom trenutku i saglasno pozivima iz Evropske unije dođu do kompromisnog rješenja, koje bi vratilo funkcionalnost i dalo kredibilitet crnogorskim sudskim i političkim institucijama.

“Od međunarodne zajednice očekujemo da se konkretno i aktivno uključi u pravcu prevazilaženja političke krize, i ne dozvoli da u Crnoj Gori dođe do nereda i haosa, koji bi mogao imati nesagledive razmjere. Ovo posebno naglašavamo zbog nestabilnih prilika u čitavom regionu, u kome bi ozbiljan incident u bilo kojoj državi lako mogao izazvati i regionalni sukob”, naglasio je predsjednik Matice crnogorske.

Povodom građanskih protesta održanih juče u Podgorici iz Matice crnogorske pozvali su MUP i pripadnike policijskih snaga “na krajnje odgovorno i suzdržano djelovanje”.

“Vaša je profesionalna obaveza da omogućite slobodno i mirno iskazivanje neslaganja i protesta građana. Ne smijete dozvoliti da najavljeni nastavak protesta, usljed neprofesionalnog djelovanja policije, eskalira i dovede do nemilih scena koje smo doživjeli 5. septembra 2021. godine na Cetinju i 13. jula ove godine u Nikšiću. To bi crnogorskom društvu, u postojećim društveno političkim prilikama, najmanje bilo potrebno”, zaključuje u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve