Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović u Briselu: Crnoj Gori potvrđena podrška sa važnih adresa

Radna posjeta ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Briselu nastavljena je sadržajnim susretima

Radna posjeta ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Briselu nastavljena je sadržajnim susretima sa potpredsjednikom Evropske komisije i komesarom EU Margaritisom Šinasom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, evropskim poslanikom i stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Toninom Piculom i diplomatskim savjetnikom predsjednice Evropske komisije Fernandom Andersenom Gimaraešom, saopšteno je iz tog resora.

Kako su naveli, na sastanku sa potpredsjednikom EK, pružena je puna podrška Vladi Crne Gore u snaženju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Istaknuto je da EU snažno podržava Crnu Goru u procesima koji vode punopravnom članstvu u EU.

“Na sastanku sa Lajčakom, koji je trajao duže od 90 minuta, apostrofiran je značaj evropske perspektive koja predstavlja zamajac za reformske procese u Crnoj Gori, pri čemu je potvrđena neupitna podrška EU na tom putu. Specijalni predstavnik Unije kazao je da je važno da, uprkos svim izazovima i kretanjima na unutrašnjem planu, Crna Gora istraje na evropskom putu. Na toj liniji, istakao je i važnu ulogu naše države u regionu Zapadnog Balkana, dodajući da je dijalog svih političkih aktera o svim važnim pitanjima suštinski za napredak”, navodi se u saopštenju.

Radulović je kazao da će Crna Gora nastaviti da ispunjava obaveze na spoljnopolitičkom planu, sa jasnim ciljem da realizuje svoj prioritet i postane prva naredna članica EU, imajući u vidu da je to želja skoro 80 odsto građana.

Iz resora napominju, tokom razgovora sa evropskim poslanikom Piculom, sagovornici su se osvrnuli na nedavni Izvještaj EK o napretku, ocjenjujući da je važno obezbijediti pomake u reformama, prije svega u pravosuđu. U tom kontekstu, dodaju, Picula je kazao da je potrebno izbjegavati retoriku koja doprinosi polarizaciji u društvu i podizanju tenzija.

Radulović i Picula

“Naša država ostaje u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, te da su u prethodnih deset mjeseci postignuti mjerljivi rezultati na tom planu, koji su prepoznati i priznati od strane evropskih i međunarodnih partnera”, kazao je Radulović.

Dodao je da će Crna Gora djelovati u skladu sa preporukama EK, a da pozitivne ocjene u domenu spoljne politike predstavljaju vjetar u leđa za nastavak evropskog putovanja.

Radulović i Gimaraeš

Na sastanku sa diplomatskim savjetnikom Gimaraešom, još jednom je istaknuta jasna podrška Evropske komisije, o čemu govori i nedavna posjeta predsjednice EK Crnoj Gori, koja je pohvalila naša dostignuća i ohrabrila nastavak pregovora.

Radulović i Šinas

“Cijenimo poruke ohrabrenja, dužni smo našim građanima i mladim generacijama Evropsku uniju. Oni očekuju i zaslužuju napredak i bolji životni standard”, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve