Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Potvrđeno partnerstvo EU i Zapadnog Balkana, potrebno ojačati kapacitete i otpornost država

Pomenuti forum je vodeća evropska platforma posvećena transatlantskoj saradnji, koja okuplja visoke predstavnike i eksperte država članica NATO i partnera iz Evropske unije, u cilju sagledavanja zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Tokom globalne pandemije COVID-19 nedvosmisleno je potvrđeno partnerstvo između EU i Zapadnog Balkana. Kada pogledamo naučene lekcije, rekao bih da je izgradnja otpornih sistema i društava jedan od najvećih izazova za sve naše zemlje – izjavio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na Varšavskom bezbjednosnom forumu, koji se održava danas i sjutra u Republici Poljskoj, saopštili su iz ministarstva.

Pomenuti forum je vodeća evropska platforma posvećena transatlantskoj saradnji, koja okuplja visoke predstavnike i eksperte država članica NATO i partnera iz Evropske unije, u cilju sagledavanja zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Šef crnogorske diplomatije bio je govornik na okruglom stolu pod nazivom: “Evropska unija – pouzdani partner za Zapadni Balkan? Naučene lekcije iz globalne pandemije.”

Radulović je tokom diskusije sa visokim zvaničnicima Albanije, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, predstavio nacionalno gledište o ulozi EU tokom pandemije u Crnoj Gori i regionu. Tom prilikom je potvrdio značaj saradnje u borbi protiv COVID-19, ali i budućih prijetnji po zdravlje i bezbjednost društava, s obzirom da evropski prostor zajedno snosi rizike i jedino je udruženim naporima moguće upravljati njima.

Šef crnogorske diplomatije je ocijenio da je jačanje kapaciteta regiona i odgovor na izazove, takođe u interesu Evropske unije.

“Promovišući vrijednosti i standarde EU, ne pružamo samo sigurnost i stabilnost, već i unapređujemo društveni i ekonomski razvoj, kao i demokratiju i vladavinu prava u našim zemljama”, kazao je Radulović.

Zahvalio je na pomoći Evropske unije i njenih država članica u suočavanju s pandemijom, ukazujući na činjenicu da u Crnoj Gori nije bilo negativne kampanje u pogledu vakcina iz EU.

Naprotiv, crnogorski građani, čija većina podržava članstvo u EU, znali su da nas EU neće ostaviti same u ovim izazovnim vremenima – kazao je ministar Radulović. Dodao je da Zapadni Balkan gleda na integraciju u EU kao na krajnji cilj, stoga je politiku proširenja potrebno učiniti živom i dinamičnom.

Radulović je na marginama Varšavskog bezbjednosnog foruma imao sastanak sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Gruzije Nikolozom Samkhardazeom. Tokom razgovora je konstatovano da prijateljski odnosi dvije države predstavljaju osnov za dalje unapređenje bilateralne saradnje i ostvarivanje zajedničkih strateških ciljeva. Ministar Radulović potvrdio je da Crna Gora podržava NATO politiku otvorenih vrata, naglašavajući značaj nastavka sprovođenja reformi u sektorima od značaja za širu bezbjednost.

Radulović se na marginama Foruma u Varšavi susreo i sa ministrima vanjskih poslova Poljske Zbignjevom Rauom i Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, sa kojima razmijenio mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima u regionu i širem evroatlantskom području.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve