Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Prvo učešće CG na Konferenciji o budućnosti Evrope – Radulović: Zalog za bolji život građana

U tom kontekstu, on je naglasio da reforme ne predstavljaju ustupak Uniji, već zalog za bolji život cijele regije Zapadnog Balkana

Citirajući Sartrovu rečenicu ”Posvećenost je čin, a ne riječ”, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je u online uključenju na Konferenciju o budućnosti Evrope koja se održava u Strazburu, a na kojoj naša zemlja učestvuje prvi put, predstavio šta proces evropske integracije znači za Crnu Goru.

“Dokaz takvih djela jesu odlučnost Vlade da primjenjuje politiku nulte tolerancije na korupciju i organizovani kriminal, te da vladavinu prava postavi kao temelj pregovaračkog procesa zarad napretka čitavog društva”, kazao je Radulović.

U tom kontekstu, on je naglasio da reforme ne predstavljaju ustupak Uniji, već zalog za bolji život cijele regije Zapadnog Balkana.

“Kada je riječ o Crnoj Gori, dodatan podstrek i obaveza da se istraje na putu EU integracije i da taj prioritet bude stub spoljne politike jeste opredjeljenje naših građana, među kojima čak 73 procenta podržava ideju članstva u Uniji”, navodi se u saopštenju.

Upravo zato što su demokratske vrijednosti i principi EU pravac u kome žele ići, kako je kazao, “mi našim građanima i dugujemo da u potpunosti žive ove vrijednosti”, dodatno ističući obavezu zemalja Zapadnog Balkana da naglase značaj većeg prisustva EU u regiji.

Na toj liniji, ministar Radulović je potvrdio da je crnogorska geostrateška orjentacija jasna, što dokazuje stopostotna usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, što je potvrdio i posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku.

“Takođe, on je naglasio da proces evropske integracije predstavlja najefikasniji mehanizam za ostvarivanje boljeg životnog standarda i evropskog sistema vrijednosti kojem težimo, ističući da je Crna Gora ponosna na svoju privrženost dobrosusjedskoj politici i regionalnoj saradnji. Još jednom naglašavajući da je EU integracija važna za nas, šef crnogorske diplomatije rekao je da je ulaganje u stabilnost i prosperitet regiona zapravo ulaganje u bezbjednost i budućnost čitave Evrope”, zbog čega je uključenost u rad Konferencije koja će skicirati njenu budućnost, jako važna”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve