Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Prvi kontakt poslije Vašingtona, Vučić razgovarao sa Putinom

Nakon razgovora, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na svom Instagram profilu naveo da je sa Putinom razmijenio mišljenja o situaciji na Balkanu, kao i da su razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou

Predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao je jutros s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima.

MEME (Foto karikatura)

To je prvi razgovor lidera Srbije i Rusije poslije potpisivanja sporazuma iz Vašingtona.

Nakon razgovora, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na svom Instagram profilu naveo da je sa Putinom razmijenio mišljenja o situaciji na Balkanu, kao i da su razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou.

Takođe, potvrdili su da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom povjerenju. Navodi se i da je Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a predsjednik Putin je pozdravio to čvrsto opredjeljenje Srbije.

“Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbjednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije”, naglasio je Vučić na Instagram profilu.

On se Putinu zahvalio na nepromjenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Kako se navodi na profilu srpskog predsjednika, Putin je rekao da će Ruska Federacija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

Predsjednik Vučić i predsjednik Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veće od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.

I Kremlj je saopštio da je do razgovora došlo, gdje ističu da je “posebna pažnja posvećena je problematici kosovskog regulisanja”.

Aleksandar Vučić je obavijestio o razgovorima koji su vođeni u Vašingtonu 4. septembra i u Briselu 7. septembra 2020. godine. Vladimir Putin je potvrdio nepromjenljivost principijelnog stava Rusije u vezi sa pronalaskom kompromisnog i izbalansiranog rešenja prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savjet bezbednosti UN – navodi se u saopštenju.

Takođe, ističe se da je bilo riječi i o aktuelnim temama strateškog partnerstva Rusije i Srbije.

Ruska strana je visoko ocijenila lični doprinos Aleksandra Vučića razvoju rusko-srpskih veza. Istaknuta je spremnost za dalju blisku saradnju sa njim po čitavom spektru pitanja bilateralne, regionalne i međunarodne agende – piše u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve