Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Pročitajte Proglas Cetinjana: Eto nas pred Skupštinu 28. decembra u minut do 12

Građani Cetinja okupiće se u ponedjeljak 28. decembra u minut do 12 ispred zgrade Skupštine Crne Gore da kaku kažu “još jedan put zamolimo za više razuma i dostojanstva nego što u njemu i Vladi stanuje i stoluje zadnjih mjeseci”.

Proglas prenosimo u cjelosti:

Mi, građani Cetinja, u ime njegovih i naših vjekova na straži crnogorske države i slobode prvopozvanog da povede u odbranu svega što je čini Crnom Gorom, u poneđeljak, 28. decembra u minut do 12, izlazimo pred Skupštinu, najviši Dom crnogorski, da pred njim bratski i još jedan put zamolimo za više razuma i dostojanstva nego što u njemu i Vladi stanuje i stoluje zadnjih mjeseci.

Za više razuma, jer ne možemo pojmiti da se, ni pod kakvom prinudom ili iz interesa, a kamoli dobrovoljno, crnogorsko sakralno nasljeđe, naša i predačka muka, žrtva i ponos predaje crkvi tuđe države. A obje su, i Srbija i njena Crkva u Crnu Goru ušle ruku pod ruku prije vijek, da je “svim raspoloživim sredstvima“ oslobode nje same i svega što ju je činilo i čini jedinstvenom Crnom Gorom.

Za više dostojanstva, jer ustupanje i predaja dijela državne teritorije stranoj, lakomoj na našu istoriju i nasljeđe, ima samo jedno, u ovoj zemlji i za nositi i za ostaviti – najteže ime i biljeg. Bićemo tamo, ljubeći samo vječnu Crnu Goru, iznad vjera, crkava, a kamoli partija, i samo se njoj i njenom nasljeđu klanjajući, pričešćeni njenim slobodarstvom, nespremni na klečanje pred bilo kime,
imajući na umu i pretke i potomke, i sve što smo naslijedili i gradili, što je zidala i obnavljala Crna Gora, svece koji su to među nama postajali i njihove ćivote koje smo sami branili i sve što nam je palo da građanskim prkosom i sad odbranimo od pandemije falsifikata i pohlepe Beogradske patrijaršije i njene države, te zabluda ovdašnjih klečećih stavova i sinova.

Duboko zabrinuti zbog i slijepom vidnoga klizanja u stanje i godine za koje smo mislili da ih je obnovljena nezavisnost Domovine trajno ostavila za nama i za multietničku, multikulturnu, multikonfesionalnu i sekularnu crnogorsku državu, i njen antifašistiški temelj, eto nas pred Skupštinu, sigurni da će sa Cetinjem i uz svoje Cetinje skupa, u poneđeljak, sve snage kojima je na srcu takva, za sve njene građane jedino prihvatljiva Crna Gora! Da branimo i odbranimo njene simbole i biće, baštinu i tradiciju i još jednom potvrdimo sve svoje vrijednosti, uz tako ljudske riječi Vladike Svetoga: “Ovo ja ne govorim samo vama …nego i svijema Crnogorcima jednako, jer znam što je sloboda i što je temelj ot svakoga dobra na ovome svijetu, a znadem i što je robstvo i nevolja ili sužanstvo i jaram tuđi onomu koji ga nosi …” jer “Crna je Gora Vaš i Vi š njom rođeni vijenac”!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
PlavaPtica
25.12.2020-14:10 14:10

Puna podrska proglasu i skupu braniteljima drzave CG!Svi kojima je CG u srcu-na skup!Sto skup bude masovniji-to bolje za CG.U suprotnom-crno vam se pise!SRECNO!

Donji kraj
25.12.2020-14:22 14:22

Mi ostajemo doma! Korona razbija. Razbila je i bivšu vlas u Crnu goru. Zato necemo izlazit niđe iz kuće, danas na ove skupove ne zakuči.

Lijepa CG
25.12.2020-16:16 16:16

CRNOGORCI NE BJEZITE NIKAD VISE U ROPSTVO I JARAM DA VAM NABIJAJU- IMAJMO PONOS I NIKAD VISE ROB !!! OTETO – PROKLETO !!!