Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Priključenje Otvorenom Balkanu velika prijetnja za opstanak Crne Gore

''Inicijativom Otvoreni Balkan EU standardi se zamjenjuju daleko nižim i lošijim standardima, što bi za Crnu Goru predstavljalo mnogo koraka unazad, kao i udaljavanje sa puta da postane punopravni član EU''

Priključenje inicijativi Otvoreni Balkan u svakom pogledu velika je prijetnja za prosperitet, budućnost i opstanak Crne Gore, članovi Hrvatske reformske stranke smatraju da je takva inicijativa posebno opasna za nacionalne manjine kao i za međuetnički sklad u državi.

“S razlogom se pitamo zašto odustajanje od Berlinskog procesa. Berlinski proces je već osam godina relativno uspješna priča i njegova svrha i ciljevi obuhvataju sve deklarativne ciljeve inicijative Otvoreni Balkan i pri tome ih umnogome prevazilaze, prevashodno što je to šira inicijativa koja trasira put članica u EU. Crna Gora je na putu EU integracija i dostizanju EU standarda odmakla daleko ispred ostalih. Inicijativom Otvoreni Balkan EU standardi se zamjenjuju daleko nižim i lošijim standardima, što bi za Crnu Goru predstavljalo mnogo koraka unazad, kao i udaljavanje sa puta da postane punopravni član EU”, navodi se u saopštenju  HRS.

Smatraju da trenutno aktuelni princip po kojem je izgledno da će se pristupni pregovori okončati najdalje tokom 2024 kada se očekuje da bi Crna Gora mogla dobiti datum za ulazak u EU, inicijativom Otvoreni Balkan bio bi zamjenjen principom vlaka, gdje brzinu cijele kompozicije diktira najsporiji vagon.

“Imajući u vidu da neke od sadašnjih članica nemaju jos niti status kandidata za EU smatramo da bi to značilo da i Crna Gora ne bi ušla u EU barem jos 10 do 15 godina. U međuvremenu, umjesto nastavka uspješnog puta EU standarda bila bi usmjerena na znatno niže standarde na mnogim poljima, kako ekonomskim, tako i na poljima bezbjednosti, obrazovanja, kulture,zdravstva, regije itd. HRS u inicijativi Otvoreni Balkan takoder prepoznaje potencijalnu opasnost tihog pogubnog procesa asimilacije i razgrađivanja temelja državnosti”, zaključuje se u saopštenju HRS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve