Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Pribilović: Pokušaj političke kontrole tužilaštva zabrinjava međunarodne partnere i udaljava Crnu Goru od EU

Izjava portparolke Evropske komisije Ane Pisonero, da Crna Gora nije u potpunosti ispoštovala sve preporuke Venecijanske komisije kako bi se izbjegla politizacija Tužilačkog savjeta, trebalo bi da zabrine sve političke subjekte, ocijenila je u saopštenju Suzana Pribilović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore

Izjava portparolke Evropske komisije Ane Pisonero, da Crna Gora nije u potpunosti ispoštovala sve preporuke Venecijanske komisije kako bi se izbjegla politizacija Tužilačkog savjeta, trebalo bi da zabrine sve političke subjekte, ocijenila je u saopštenju Suzana Pribilović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore.

“Parlamentarna većina, je tendenciozno zanemarila ove preporuke, kako bi ostvarila potpunu političku kontrolu nad ovim organom, što je nedopustivo i kao što smo vidjeli predstavlja crveno svijetlo za naše međunarodne partnere, sugerišući da je ozbiljno ugrožena nezavisnost tužilaštva.

Kada uzmemo u obzir da je Zakon o tužilaštu prošle godine usvojen protivustavno i na silu, bez dijaloga sa opozicijom, da je predsjednik države, zbog neusaglašenosti sa Ustavom vratio ovaj akt na ponovno odlučivanje, a da je parlamentarna većina, ignorisala sva upozorenja i ponovo izglasala sporan zakon, ne čudi da smo došli u situaciju da nam evropski partneri spočitavaju politizovani Tužilački savjet”, navela je ona i dodala.

“Iz svih ovih poteza jasno je da pojedini politički i parapolitički subjekti imaju ambicije da povlače konce u tužilačkoj vlasti, da se bave kadriranjem u tužilaštvu i politički podešavaju njegov sastav. Pokušaj preuzimanja kontrole nad tužilaštvom, od strane pojedinih stranaka i interesnih grupa, zabrinjava naše međunarodne partnere, ali prije svega to bi trebalo da bude alarm za sve one političke faktore koji prepoznaju članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, kao strateški cilj naše države.

Godinu i po dana, smo bespovratno izgubili. Svako novo usporavanje ili blokada procesa bili bi pogubni po ovu državu i interese svih onih građana, koji evropske integracije snažno podržavaju, prepoznajući u njima šansu i perspektivu za bolji život i kvalitetniji životni standard”, zaključila je Pribilović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve