Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

NEPRAVILNOSTI DIK: Bez većih nepravilnosti; Ulcinj: Birač glasao preko video poziva, birački odbor nije reagovao

CEMI i CDT nadgledaju regularnost sprovođenja izbora i evidentiraju nepravilnosti

U Crnoj Gori se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora. CEMI i CDT nadgledaju regularnost sprovođenja izbora i evidentiraju nepravilnosti.

19:02 DIK: Bez većih nepravilnosti

Predsjednik državne izbore komisije Nikola Mugoša kazao je da Državna izborna komisija nije dobila nijedan prigovor niti su zabilježene veće nepravilnosti.

18:55 Ulcinj: Birač glasao preko video poziva, birački odbor nije reagovao
U Ulcinju je danas jedan birač glasao preko video poziva.

“Ulcinj – Dom kulture BM 4: Birač preko video poziva, vidno vadeći telefon, vršio glasanje, što je suprotno članu 69a ZIOPa. Birački odbor nije reagovao na ovu nepravilnost i nije proglasio listić nevažećim”, saopštio je CeMI na Tviteru.

18:34 HN: Član biračkog odbora telefonom javlja nepoznatim osobama da li su i koji birači izašli na glasanje

Na biračkom mjestu 2 Sutorina, Herceg Novi prijavljeno je kršenje odredbi kojim se reguliše tajnost glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa na način što član BO provjerava birački spisak i putem telefona javlja nepoznatim osobama da li su i koji birači izašli na glasanje ili nijesu, saopštio je CeMI.

18:10 CDT: Izborni dan protiče mirno

Kako su saopštili iz CDT-a izborni dan protiče mirno, a zabilježen je manji broj nepravilnosti.

Na dva biračka mjesta u BP odobren je veći broj zahtjeva za glasanje putem pisma a da prethodno nijesu bili potpisani od birača.

Kako su saopštili zabilježene su i nepravilnosti u vidu neprisustva članova biračkih odbora.

Na nekoliko mjesta, tačnije pet, zabilježeno je kršenje tajnosti glasanja kroz fotografisanje listića, a listići su poništavani.

Sporadično su zabilježene nepravilnosti u vidu glasnog izgovaranja imena birača od biračkog odbora.

Zabilježeno je i plasiranje dezinforamcija uglavnom preko marginalnih portala Nacionalist i Naša borba.

Biračko mjesto br 44 u Bijelom Polju – zabilježeno uništavanje biračke kutije, koja je zamijenjena a glasanje na tom mjestu će biti produženo do 21 h.

18:05 CEMI: Pristižu prijave nepravilnosti

U kontinuitetu nam pristužu prijave nepravilnosti koje se odnose na nekompletan sastav članova biračkih odbora, fotografisanje glasačkih listića i glasno saopštavanje imena i prezimena birača od strane članova BO.

17:50 CEMI: Prijavljena nam je kupovina glasova 

Iz više izvora CeMI-ju je, kako su naveli, prijavljena pojava kupovine glasova u prostorijama hotela u Rožajama – Suho Polje, od strane predstavnika jedne političke partije.

17:35 CEMI: Slomljena glasačka kutija u Bijelom Polju, nakon što je pristigla nova glasanje nastavljeno i biće produženo

Bijelo Polje, BM 44: prijavljeno je i potvrđeno da je glasačka kutija slomljena, usljed čega je glasanje na ovom BM prekinuto.

Nakon sat vremena je pristigla nova biračka kutija, pa je OIK jednoglasno odlučio da se glasanje nastavi i da će biti produženo za sat vremena, koliko je bilo u prekidu.

16:47 CEMI objavio nove nepravilnosti

Dom kulture – Ulcinj, BM 4: član BO već duži vremenski period nije prisutan, kao ni njegov zamjenik. Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na BM moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

Podgorica, OŠ “Radojica Perovic”, BM 4B: Lice sa invaliditetom, koje je vozilom OSI u dva navrata, u 8:00 i u 15:00 časova, pokušalo da dođe do BM nije bilo u mogućnosti da mu priđe, zbog činjenice da je kapija bila zaključana.

“Na blagovremeni zahtjev upućen biračkom odboru da se tom licu omogući pristup, nije reagovano do ovog trenutka”, saopšteno je iz CEMI-ja.

16:17  DIK: Bez značajnog kršenja procedura

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša kazao je na pres konferenciji u 16 sati da do sada nije bilo podnijetih prigovora.

“U slučaju da postoje nepravilnosti, postupak je takav da se prigovor prvo podnosi opštinskoj izbornoj komisiji, a da potom DIK o tome odlučuje na sednici. Nemamo informaciju o nekom značajnom kršenju procedura”, kazao je Mugoša.

16:13 CEMI: Jedan od članova biračkog odbora konzumira alkohol 

Crnogorskog bataljona 2 – Podgorica, BM 21: prijavljeno je da jedan od članova BO konzumira alkohol na biračkom mjestu i javno naglašava za koga treba da se glasa.

“Ovakvo ponašanje u suprotnosti je sa tačkom 3.2 Pravila o radu biračkih odbora koja propisuje da su predsjednik i članovi biračkog odbora i lica koja prate rad organa za sprovođenje izbora dužni da poštuju red na biračkom mjestu i da ne ometaju rad na biračkom mjestu”, saopšteno je iz CEMI-ja.

15:15 CDT: U Bijelom Polju 24 zahtjeva putem pisma popunjeni na biračkom mjestu

Kako iz ove organizacije poručuju, svi voi zahtjevi prihvaćeni su od viračkih odbora. Na BM 54 u Bijelom Polju  jedna biračica je fotografisala birački listić koji je BO poništio.

U Tuzima, na BM 23 40 minuta je prostorija bila bez struje, zbog čega se pribjeglo vizuelnoj identifikaciji bez elektronske.

Na BM 59 u Pljevljima član biračkog odbora koristio je mobilni telefon, što, kako kažu, nije dozvoljeno po izbornim pravilima.

15:04 – CDT: Biraču data dva glasačka listića, jedan proglašen nevažećim

Kako javlja CDT na biračkom mjestu broj 69-B OŠ “Vuk Karadžić” u Podgorici greškom jednog od članova biračkog odbora, biraču su data dva glasačka listića. Birač je popunio oba listića, a popust je primijećen tokom odvajanja kontrolnog kupona. Jedan od dva glasačka listića je proglašen nevažećim.

Na biračkom mjestu broj 3 Radmance, u Petnjici, zabilježen je jedan slučaj povrede tajnosti glasanja, tako što je birač je nakon ubacivanja glasačkog listića na glas izgovorio za koga je glasao. Glasački listić nije poništen.

Na biračkom mjestu broj 23 OŠ Vuksan Lekić nestalo je struje u 11:30. Kako je onemogućena elektronska identifikacija birača, birački odbor je nastavio glasanje po sistemu vizuelne identifikacije, što je u skladu sa zakonom.
Na biračkom mjestu broj 21 Trešnjevo u Andrijevici od otvaranja biračkog mjesta nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora.

14:43 – CEMI:  Član biračkog odbora daje novac glasačima

Na biračkom mjestu 16 u Tuzima građanka je prijavila da član BO daje novac građanima koji dolaze na glasanje.

“U prijavi se potvrđuju tri, uz navođenje da postoje saznanja o još nekoliko identičnih slučajeva”, saopštili su iz CEMI-ja.

14:12 – CDT: Incident u Podgorici nakon opravdanog poništavanja dva listića

Kako javlja CDT, na biračkom mjestu broj 25 u OŠ “Vladimir Nazor” u Podgorici, došlo je do incidenta nakon opravdanog poništavanja dva glasačka listića zbog povrede tajnosti glasanja. U incidentu je oštećen pečat na glasačkoj kutiji, nakon čega je pozvana i policija. Glasačka kutija je ponovo zapečaćena, i glasanje je nastavljeno.

“Na biračkom mjestu broj 49 OŠ Miločani u Nikšiću, na licu mjesta se popunjavaju zahtjevi za glasanje putem pisma, što je suprotno zakonu. Zahtjev za glasanje putem pisma moraju biti potpisani od strane birača”, navode iz CDT-a. .

Na biračkim mjestima broj 37 OŠ u Strahovom Dolu u Pljevljima i biračkom mjestu broj 106-D Dom omladine Donja Gorica u Podgorici, od početka glasanja nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora.

“Na biračkim mjestima u mjesnoj zajednici Zagorič

13:19 – U Podgorici na biračkom mjestu Radojica Perović, CeMI javlja da je prijavljeno fotografisanje glasačkog listića.

“Članovi BO intervenisali i spriječili lice da glasa, nakon čega je isto lice pred svima pocijepalo svoj glasački listić i napustilo biralište. Birački odbor unio u zapisnik navedeni događaj. Ovim je pomenuti glasač povrijedio član 71a ZIOPa, kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja u prostoriji za glasanje (telefon, mobilni telefon, laptop, tablet računar itd)”, saopšteno je iz CeMI-ja.

13:00 – Uprava policije: Izborni dan protiče mirno

Sa aspekta bezbjednosti, izborni dan protiče mirno, saopšteno je iz Uprave policije.

Policija će, kako su kazali, će nastaviti da preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti, kako bi izborni dan protekao bezbjedno i neometano.

11:40 – CDT: Incident u Podgorici nakon opravdanog poništavanja dva listića

Kako javlja CDT, na biračkom mjestu broj 25 u OŠ “Vladimir Nazor” u Podgorici, došlo je do incidenta nakon opravdanog poništavanja dva glasačka listića zbog povrede tajnosti glasanja. U incidentu je oštećen pečat na glasačkoj kutiji, nakon čega je pozvana i policija. Glasačka kutija je ponovo zapečaćena, i glasanje je nastavljeno.

“Na biračkom mjestu broj 49 OŠ Miločani u Nikšiću, na licu mjesta se popunjavaju zahtjevi za glasanje putem pisma, što je suprotno zakonu. Zahtjev za glasanje putem pisma moraju biti potpisani od strane birača”, navode iz CDT-a. .

Na biračkim mjestima broj 37 OŠ u Strahovom Dolu u Pljevljima i biračkom mjestu broj 106-D Dom omladine Donja Gorica u Podgorici, od početka glasanja nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora.

Na biračkim mjestima u mjesnoj zajednici Zagorič (21 A, Bi C) u Podgorici nije vidno istaknuta zastava Crne Gore, što je suprotno pravilima o uređenju biračkih mjesta.

11:01 – Sukob dvije osobe u Podgorici, intervenisala policija i hitna

Kako javlja CEMI, ispred BM 17 u Podgorici desio se incident između dvije osobe koje su se sukobile, povodom čega je intervenisala policija i hitna pomoć. Sukob nije povezan sa izbornim procesom, javlja CEMI.

10:47 – Na biračkom mjestu 3, Sveti Stefan u Budva umjesto glasača, glasački listić u kutiju ubacio je član biračkog odbora, saopšteno je iz CeMI-ja.

“Što je suprotno Pravilima o radu biračkih odbora – tačka 2.8, koja propisuje da birač sam stavlja glasački listić u odgovarajuću glasačku kutiju”, naveli su iz CeMI-ja.

10:36 – CEMI: Više birača fotografisalo glasački listić

Posmatrači i građani prijavljuju čestu upotrebu mobilnih telefona na biračkim mjestima, kao i fotografisanje glasačkih listića, što predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOP-a kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

Jedan listić proglašen je nevažećim u Baru nakon što je član biračkog odbora primijetio da je glasač fotografisao listić.

Zabilježeno je i da na više biračkih mjesta nije obezbijeđen adekvatan prilaz osobama sa invaliditetom.

10:02 – CeMI je saopštio da na biračkom mjestu 6 u Baru, predsjednica biračkog mjesta ograničava pristup informacijama o procesu glasanja njihovom posmatraču.

“Ovim je povrijeđen član 111a ZIOP-a kojim se garantuje pravo ovlašćenim predstavnicima domaćih nevladinih organizacija, registrovanih za praćenje ostvarivanja političkih sloboda i prava, da mogu pratiti tok izbora i rad organa za sprovođenje izbora”, naveli su iz CeMI-ja

CeMI je objavio da je na biračkom mjestu B3 Studentski dom građanka prijavila da kad je dala ličnu kartu da je član biračkog odbora prepisao njene podatke na poseban bijeli papir, A4 formata, koji je sklonio i ostavio sa strane.

9:00 – CDT: Jutro mirno i bez većih nepravilnosti

Kako javljaju posmatrači CDT-a, prilikom otvaranja, na nekoliko biračkih mjesta (BM broj 12 u Zeti, BM broj 30 II-A u Danilovgradu i BM broj 43 u Pljevljima) je uočeno da nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisnicima, odnosno obaviještene su OIK.

Takođe, na biračkom mjestu broj 43 Glibaći u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.

“Podsjećamo da je zakonom propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici”, saopšteno je iz CDT-a.

8.40

Podgorica, BM 25A: birač koristio telefon na BM slikajući glasački listić, a što je povreda odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove BO i otvorio glasačku kutiju. Policija je izašla na biračko mjesto.

7:46

Iz CeMI-ja su naveli da se u Podgorica u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na 30 metara od biračkog mjesta 14 nalazi bilbord na kojem je reklama za kandidata Jakova Milatovića.

“Zakon o izboru odbornika i poslanika zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta”, naveli su iz CeMI-ja.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je da u Nikšiću – MZ Dragova luka, na biračkom mjestu 17 član biračkog odbora naglas izgovara ime i prezime birača od samog početka glasanja.

“Shodno članu 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika (ZIOP), članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi”, naveli su iz CeMI-ja

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Hamza
02.04.2023-11:07 11:07

Jesteli normalni oni su spremni na sve svaki njihov cetnik vec su ponijeli glasacke listice u dzep i samo ih ubace sa njegovim u kutiju !Dje god imate sumnju izracunajte i brojite koliko je biraca uslo i glasalo i znat cete na to biracko mjesto koliko je glasalo a koliko ubaceno bez glasanja !To su lazovi i prevaranti na sve spremni !

Huso
02.04.2023-11:09 11:09

KAMERE POSTAVITE  I VANI LJUDE DA  BROJE KOLIKO IH JE IZASLO I GLASALO TO JE JEDINI NACIN DA IM SE STANE NA KRAJ NJIHOVOM LOPOVLUKU!

Neko tamo
02.04.2023-18:04 18:04

Kao sto je reko čanak
Svetosavska kopilad vjernici SPC su slomili kutiju
Da bi se ti glasovi ponistili

Predsjednički izbori, drugi krug: Milatović 58,9%, Đukanović 41,1% | Skala radio
02.04.2023-21:44 21:44

[…] je da nije bilo podnijetih prijava koje bi ugrozile izborni proces, a tokom dana su posmatrači izvještavali o nepravilnostima. DPS je saopštio da su kancelarije njihovih odbora bile pretresene, što je, prema njihovim […]