Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Vuksanović Staković: Dječiji dodatak raspodijeliti djeci kojoj je zaista potreban; Bogdanović: Iz budžeta smo izvukli Branovu ruku a uvukli ruku djece

U Skupštini Crne Gore počela je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti

U Skupštini je nastavljena sjednica, a poslanici su počeli raspravu o izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da je potrebno obezbijediti dječiji dodatak za svu djecu do navršene osamnaeste godine života.

“Očekujem nepodijeljenu podršku u parlamentu”, naveo je Šaranović.

Poslanik SD Boris Mugoša kaže da je saglasan da sva djeca treba da budu ista u Crnoj Gori ali, kako kaže, nijesu ista jer neka djeca imaju mnogo a neka premalo.

“Moramo kreirati mjere socijalne politike prema onoj djeci kojoj je pomoć i te kako potrebna, a ona nije potrebna svoj djeci. Djeci poslanika nije potreban dječiji dodatak, zatim javnih funkcionera… smatram da kod kreiranja ovakvih mjera moramo voditi računa o njihovim efektima. Namjera je dobra ali kritikujem trenutak za sprovođenje svega ovoga”.

Bošnjačka stranka nema dilemu kada je u pitanu ovaj zakon, kazao je poslanik te partije Amer Smailović.

“Bošnjačka stranka želi da unaprijedi status djece i omladine. Zakon nije dobro isplaniran. Zabrinjavajuće je što u većini opština ima negativan prirodni priraštaj i mora se naći rješenje da se to stanje popravi”.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković ističe da nekad i najveće pravo može biti velika nepravda.

“Populizam može da dovede do velikih sistemskih grešaka. Ajmo pare da rasporedimo na djecu kojima je dodatak zaista potreban. Zanima me zašto je djeci sa posebnim potrebama ukinut dječiji dodatak?”.

Smatra da, ako je opredijeljeno 50 miliona eura u budžetu za dječiji dodatak, treba da se kreiraju socijalni kartoni, kako bi sva djeca iz socijalno ugroženih porodica dobila dodatak i to u većem iznosu od 30 eura.

Liberali se godinama zalažu za dječiji dodatak za svu djecu, naveo je poslanik te partije Andrija Popović.

“Mi još uvijek nemamo socijalne kartone građana i nemoguće je raspodijeliti dječiji dodatak na osnovu primanja.  Možemo li Crnoj Gori nabaciti toliko finansijsko breme. Djeluje zbunjujuće što nemamo podatak koliko je potrebno opredijeliti sredstava iz budžeta za ovu namjenu. Vodi li to Crnu Goru ka grčkom scenariju, odnosno ka bankrotu?”.

Da podrška djeci nije moguća za Demokrate je neprihvatljivo, kazao je poslanik te partije Boris Bogdanović.

“Iz budžeta smo izbacili Brana tajkune i kriminalce, iz budžeta smo izvukli Branovu ruku a uvukli ruku sve djece Crne Gore i na takav način omogućili svoj djeci Crne Gore da ostanu ovjde”.

Poslanica PzP-a Jovanka Bogavac rekla je da će ovaj zakon podržati, te da će to biti divan poklon svoj djeci koja nisu bila obuhvaćena prethodnim izmjenama zakona, kojima je dječiji dodatak uveden za svu djecu do šeste godine, s obzirom na to da bi stupio na snagu 1. januara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve