Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Popović: Vladine mjere nedovoljne, a one kotorske opštine još nije vidio

U borbi protiv koronavirusa građani i građanske su pokazale visok stepen odgovornosti, ali je svakako potrebno strpljenje i dalje poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija, kazao je za Skala radio Andrija Pura Popović, predsjednik Liberalne partije Crne Gore

U borbi protiv koronavirusa građani i građanske su pokazale visok stepen odgovornosti, ali je svakako potrebno strpljenje i dalje poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija, kazao je za Skala radio Andrija Pura Popović, predsjednik Liberalne partije Crne Gore, gostujući u emisiji „Skalin parapet“ .

foto Arhiva

Popović vjeruje da se sve radi uravnoteženo, da su građani već navikli da žive sa koronom, bez obzira što opada broj zaraženih u Crnoj Gori i u svijetu.

To ne znači da se, po jednoj naučnoj teoriji, virus gasi sam od sebe, kaže Popović, vjerujući u onu drugu naučnu teoriju, da je ovo samo poluvrijeme, ne sumnjajući na kraju da ćemo se odbraniti od ove pošasti.

Popovića smo pitali da li smatra da  je otvaranje ugostiteljskih objekata i saobraćajnih veza, kako je najavljeno za polovinu maja, nagovještaj početka kakve takve turističke sezone i da je vrijeme da lokalne uprave izađu sa paketom mjera za subvenciju onima kojima je neophodna.

Uz posebne propisane mjere mnogi zanati, trgovina, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, posebno kada je Kotor u pitanju, će započeti svoje privredne aktivnosti, prekinute polovinom marta. Moraćemo se naviknuti i da koristimo usluge na potpuno drugačiji način. Vjerujem da će to brzo saživjeti.

Kotor je jedina primorska opština u kojoj zvanično nema oboljelih od koronavirusa, podsjetio je naš sagovornik, vjerujući da će tako i ostati.

U Kotoru je pokazana zadivljujuća disciplina, odgovornost građana, humanost i solidarnost kroz aktivnosti kotorskog Crvenog krsta, volontera humanitarne organizacije „Kotorsko srce“. Posebno kada je u pitanju odnos prema starijoj populaciji i nemoćnima.

Znamo, kazao je on, da Kotor živi od turizma, posebno nautičkog. Gotovo sve što je vezano za turizam je blokirano. Trenutno se ne vidi svijetlo na kraju tunela. Država i opština Kotor će hitno morati i ekonomski da spašavaju naše građane, naš grad. Neke mjere i aktivnosti su već preduzete. Nedovoljne su, misli Popović, jer nije objektivno očekivati da bi prije početka jula moglo doći do kakve – takve turističke sezone.

On je podsjetio na zakupnine poslovnih prostora koji su u vlasništvu kotorske opštine, a ima  ih preko sto, samo u starom gradu. Moraće se donijeti mjera da se ne  plaćaju  zakupi u nekom periodu, vjerovatno 3 mjeseca, smatra Popović. Isto tako je i sa terasama i baštama ugostiteljskih objekata. U starom gradu je takođe i preko 100 suvenirnica.

Posebno treba voditi računa o podstanarima. Na nivou Crne Gore ih ima oko 20.000. Mnogi ne rade od polovine marta i nemaju nikakvih izvora zarade odakle bi mogli da plaćaju zakup stana, režijske troškove pa će i tu opština, odnosno država morati da reaguje.

Popović misli da su mjere koje je država do sada obznanila nedovoljne i da se već kasni, jer su mnogi ljudi na ivici egzistencije. Do sada, kaže on, još nije vidio mjere opštine Kotor, ali će za par dana biti održana sjednica SO, pa vjeruje da će se donijeti mjere i a će one pomoći građanima kotorske opštine da prežive.

Kada je u pitanju proslava 1. maja, koja  po tradiciji okupljala veliki broj građana na brojnim izletištima, Popović vjeruje da će i u nastavku pobijediti disciplina Kotorana, i da će se poštovati fizička distanca. Oni su to do sada dokazali, iako objektivno postoji ta opasnost, kazao je naš sagovornik.

Na pitanje što postepeno popuštanje mjera znači konkretno za sport, Popović je odgovorio da je sport posebno stradao u epidemiji izazvane koronavirusom. Čak je i najveći sportski događaj Olimpijske igre odložen za godinu. Svi sportski događaji su obustavljeni na neodređeno.

Sportisti su posebno hendikepirani bez trenažnog procesa, iako počinje ublažavanje mjera. U Hrvatskoj su od danas dozvoljeni treninzi, pa on pretpostavlja da će početkom maja to biti i kod nas. Što se tiče samih sportskih događaja, Popović po tom pitanju nije optimista i ne očekije prije jula da se dogode.

Sportisti i sport će i to preživjeti, ali se mora voditi računa i o sportistima. I oni su ekonomski potpuno iznureni. On navodi primjer iz kotorske opštine, u čijim su nekim klubovima igrači koji nijesu iz Kotora. Virus ih je ovdje zatekao. Ostali su, a nemaju od čega da žive. Vjerujem, kaže on, da će kotorska opština povesti računa o sportu i sportistima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve