Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

Popović: Sjednica Skupštine biće zakazana uz potpise apsolutne većine, upitna naša podrška Vladi

Na toj sjednici, koja će se održati na Cetinju, kako je poslovnički regulisano osim izbora Predsjednika Skupštine i Vlade, dodaje Popović, mora se hitno raspravljati o Izmjenama zakona o akcizama, kako bi se znatno smanjila cijena naftinih derivata i osnovnih životnih namirnica

Predsjednik Liberalne partije i poslanik Andrija Popović u razgovoru za Standard je kazao da će sjednica Skupštine Crne Gore biti uskoro zakazana i da to niko ne može spriječiti. On vjeruje da će nova zakonodavna i izvršna vlast biti formirana do kraja ovog mjeseca, ali ističe da je njihova podrška manjinskoj vladi upitna.

”Kako je jasna namjera vd Predsjednika Skupštine Strahinje Bulajića i Nove srpske demokratije (NSD) da do 1. avgusta i početka vanrednog zasijedanja Parlamenta blokira rad najvišeg predstavničkog doma građana, uskoro će se zakazati Skupština Crne Gore uz potpise apsolutne većine poslanika, najmanje 41. Niko to ne može da spriječi i neustavno stopira parlamentarnu demokratiju, predsjedavaće neko od Potpredsjednika, moguće i najstariji poslanik”, kazao je Popović u razgovoru za Standard.

Na toj sjednici, koja će se održati na Cetinju, kako je poslovnički regulisano osim izbora Predsjednika Skupštine i Vlade, dodaje Popović, mora se hitno raspravljati o Izmjenama zakona o akcizama, kako bi se znatno smanjila cijena naftinih derivata i osnovnih životnih namirnica.

”A Liberalna partija pripremila je izmjene zakona o PIO kojima bi se u doba galopirajuće inflacije donekle zaštitili najugroženiji, crnogorski penzioneri. Predviđeno je da minimalna penzija bude 60% minimalne plate, 270 eura i proporcionalan rast penzija koje su ispod minimalne plate od 450 eura”, dodao je Popović.

Na pitanje da li predstavljena manjinska vlada mandatara Dritana Abazovića ispunjava uslove za podršku i kakvi su utisci sa sastanka, Popović ističe da je sve još uvijek dosta neozbiljno.

”Iako mandatar Abazović ima ustavni rok od 60 dana, do 3. maja, da predloži program i sastav Vlade, ranije je bilo dogovoreno da to bude samo 10 dana, zbog izuzetno teške situacije u kojoj se Crna Gora ali i Evropa nalaze, nakon agresije na Ukrajinu. LP je nezadovoljna svim dešavanjima oko sastavljanja Vlade, upitna je naša podrška, a ostavljen je rok do kraja ove sedmice da se sa Mandatarom riješe brojne nedoumice’‘, saopštio nam je Popović.

Ipak, vjeruje da će nova zakonodavna i izvršna vlast biti formirane do kraja ovog mjeseca.

”To je imperativ za nas, evroatlantske političke subjekte. Kamen spoticanja može biti Sporazum o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. Vlade, koji smo potpisali svi lideri parlamentarnih političkih subjekata, mogući podržavaoci nove Vlade, osim SNP, koji do sada nije dijelio naše civilizacijske vrijednosti i svjetonazore”, zaključio je Popović u razgovoru za Standard.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve