Ponedjeljak, 13 Maja, 2024
Rubrika:

Popović: Sjednica Skupštine biće zakazana odmah nakon predloga za sastav manjinske vlade

Ističe da se svi zajedno moramo izdići iz dnevne politike i omogućiti građanima minimum egzistencije u ovim zlim vremenima

Odmah nakon što predlog mandatara za sastav manjinske vlade Dritana Abazovića krene ka parlamentu, biće zakazana sjednica koja se po poslovniku mora održati na Cetinju, a koju će zakazati neko od druga dva potpredsjednika ili najstariji poslanik, rekao je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

Ističe da se svi zajedno moramo izdići iz dnevne politike i omogućiti građanima minimum egzistencije u ovim zlim vremenima.

“Za Crnu Goru je svaki dan odlazeće Vlade, koja je izgubila legitimitet prije dva mjeseca, katastrofalan. Ipak, političke kalkulacije ne dozvoljavaju brzo formiranje manjinske vlade”, ocjenjuje Popović.

Blokirana Skupština – blokirano sve

Prema riječima Popovića, 81 poslanik postao je taoc svog kolege – potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića i Nove srpske demokratije koja iz političkih razloga ne dozvoljava održavanje sjednice. Naglašava da je sve blokirano kada je blokiran rad parlamenta.

“Naum je da se sjednica ne održi do 1. avgusta kad ističe redovno i počinje vanredno zasijedanje. Tada će se napraviti i vrzino kolo. Sigurno je da to nećemo dozvoliti”, poručuje Popović.

Anarhija, bezvlašće, nefunkcionalnost institucija

Ocjenjuje da Vlada koja je u tehničkom mandatu još uvijek “lovi u mutnom” i pokušava da produži trajanje ovakve situacije što duže kako bi im novoosnovana partija bila na jačim nogama. Podsjeća i na zloupotrebe od strane te patije prilikom lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju.

“Sve je u rukama poslaničke grupacije ‘Crno na bijelo’ koja diktira čitavu situaciju. Nevoljno moramo da prihvatimo nešto što u normalnim uslovima ne bismo”, kaže Popović.

Manjinska vlada neophodna

Govoreći o formiranju manjinske vlade, Popović kaže da još uvijek ne znamo ni da li će je uopšte biti. Međutim, kako ističe, ona je neophodna Crnoj Gori koja se nalazi u agoniji bez zakonodavne, izvršne, ali i sudske vlasti koja je u VD stanju.

“Nemam iluziju da će ta vlada biti bolja od ove koja i u tehničkom mandatu pravi izuzetnu štetu Crnoj Gori. Ono je bila ekspertsko-apostolska vlada, a ovo će biti ekspertsko manjinska i imaće ograničen rok trajanja – godinu dana do novih izbora koji će vjerovatno biti održani kada i predsjednički”, kaže Popović.

Podsjeća da se Liberalna partija zalagala za tehničku vladu nacionalnog jedinstva.

Ističe da je u prvom krugu razgovora bilo riječi o ulasku LP u manjinsku vladu i vjeruje da će se oni nastaviti. Popović naglašava da će sve zavisiti od programa manjinske vlade, na osnovu kojeg će se LP odrediti.

“Mislim da još nijesu sazreli uslovi da se predloži program vlade”, smatra Popović, podsjećajući da ustavni rok mandataru za formiranje vlade ističe početkom juna.

On očekuje da će proći još dosta vremena dok se taj predlog ne uputi u skupštinsku proceduru, nakon čega, kako kaže, nastaju ogromni problemi jer je skupština blokirana već dva mjeseca.

“Vidimo koliko nam nedostaju zakoni o Skupštini i Vladi. Ne samo što je izgubila zakonodavnu, Skupština je izgubila i kontrolnu ulogu. Mislim da se ovo prvi put desilo od obnove višestranačja u Crne Gore da nema premijerskog sata i poslaničkih pitanja koja je obavezno održavati jednom mjesečno”, dodaje Popović.

Grašani taoci blokade institucija

Tvrdi da su taoci ovakve situacije građani i građanke Crne Gore koji su nezadovoljni zbog neusvajanja Zakona o akcizama kojim bi se ograničile cijene naftnih derivata i osnovnih životnih namirnica u doba, kako kaže, galopirajuće inflacije.

Popović upozorava da kriza predstavlja užasan namet na džep građana, ističući da su naročito pogođene penzioneri i korisnici socijalnih davanja.

Međutim, kako naglašava, ultimatumi bilo koga neće proći.

“Ako misli ozbiljno da vrši vlast, Abazović je taj koji će diktirati ponašanja u okviru manjinske vlade. Ako na samom početku dozvoli bilo kakva uslovljavanja ili ucjene onda će to biti i kraće nego što smo smatrali – manje od godinu vlasti”, ocjenjuje Popović.

Rok za formiranje vlade, podsjeća, ističe 3. juna.

“Predsjednik države bi već narednog dana mogao da raspiše nove izbore koji bi bili u roku do 100 ustavnih dana. Međutim, neku novu vladu ne bismo mogli dobiti do kraja godine, odnosno nakon izbora koji bi bili u septebru ili oktobru”, navodi Popović, dodajući da ne treba posebno govoriti o tome na kakvim bi ekonomsko-socijalnim granama bila Crna Gora u takvim političkim uslovima.

Deblokada evropskog puta, reforma izbornog zakonodavstva

Popović ističe da bi sjednica Skupštine, na kojoj bi nova vlada počela sa radom, trebalo da se održi do sredine aprila. Za evropski i suverenistički blok će sve zavisiti od sporazuma koje će potpisati sa mandatarom, a prioritet će biti zaštita crnogorskih nacionalnih interesa.

Razlog za brigu i tugu su rezultati u Beranama. Negdje griješimo. Nijesmo smjeli nikako dopustiti tolike zloupotrebe državnih resursa na državnom, naročito na lokalnom nivou”, dodaje Popović.

Evropski blok u Beranama doživio težak udarac

Govoreći o rezultatima lokalnih izbora u Ulcinju i Beranama, Popović kaže da se stanje nije značajno promijenilo, osim kada je riječ o manjoj izlaznosti u visini od 15 odsto.

“Najviše treba da nas zabrine što je suverenistički i evropski blok doživio udarac u Beranama, prvenstveno što se to desilo u ovim teškim trenucima po Crnu Goru i po Evropu nakon agresije na Ukrajinu”, upozorava Popović i dodaje da je pitanje zbog čega su sve evropske vrijednosti potonule u Beranama.

“Antievropske i anticrnogorske snage su u Beranama dobile manji broj glasova nego na lokalnim izborima prije četiri godine, ali je zbog manje izlaznosti preraspodjela na istom nivou. Proteći će dosta vremena dok se formira vlast u Beranama”, kaže Popović.

Dodaje da je i u Ulcinju slična situacija, kao i da bi se moglo desiti da ista lokalna vlast iz prethodnih 8-12 godina to radi i u narednom periodu.

“Ono što je ostalo nezapaženo su dešavanja u Kotoru, gdje su tri opoziciona odbornika u jednom danu prešla na stranu vlasti i to posljednjeg dana pred uvođenje prinudne uprave i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Moramo da vidimo kako je narušen Zakon o izboru odbornika i poslanika”, poručuje Popović.

ALDE će biti ključni faktor ulaska Crne Gore u EU

Upitan o učešću na sastanku lidera liberalnih partija Evrope u Briselu, Popović kaže da je LP punopravna članica ALDE – Alijanse liberala i demokrata za Evropu koja je treća po snazi sa 130 poslanika u Evropskom parlamentu. ALDE je, kaže, donio Crnoj Gori ulazak u NATO.

“Početkom 2015. ALDE je organizovao konferencije koje su bile posvećene ulasku Crne Gore u NATO. Molio sam evropske parlamentarce da daju šansu Crnoj Gori koja je dobila status kandidata prije 12 godina. Ključni faktor ulaska Crne Gore u EU biće ALDE, uz našu pomoć deblokade evropskog puta”, poručuje Popović.

Kaže da su u Briselu dobili obećanja da bi Crnoj Gori, zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini, mogle biti ubrzane evropske integracije ako uspijemo da brzo sredimo unutrašnje prilike.

“Nijesu svima nama interes evropske integracije, mnogima nije ni status u NATO-u koji se ni na koji način ne može pokrenuti u narednih 20 godina. Poruke iz Brisela trebalo bi da crnogorskoj spoljnoj politici, koju trenutno nemamo, budu putokaz što raditi ubuduće”, ocjenjuje Popović.

Pokrenuta je, dodaje, inicijativa liberalnih zvaničnika da se Nobelova nagrada za mir za 2022. dodijeli predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, kojoj je i LP dala podršku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve