Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Pompeo sjutra u Podgorici

Američki državni sekretar Majk Pompeo će u sklopu evropske turneje sjutra posjetiti Crnu Goru a u razgovoru sa predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem, će kako se očekuje, naglasiti važnost dubokog i trajnog partnerstva dvije zemlje

Američki državni sekretar Majk Pompeo će u sklopu evropske turneje sjutra posjetiti Crnu Goru a u razgovoru sa predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem, će kako se očekuje, naglasiti važnost dubokog i trajnog partnerstva dvije zemlje.
Američki državni sekretar Majk Pompeo

Tokom prve zvanične posjete jednog državnog sekretara SAD Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006, Pompeo će takođe naglasti otvorenost NATO za nove članice i doprinos koji je Crna Gora, iako mala zemlja, toj alijansi donijela svojim geografskim položajem.

Pompeo će posjetiti i Sjevernu Makedoniju i naglasiće u obje zemlje podršku SAD rješavanju problema, među kojima su i odnosi Srbije i Kosova.

Agencija AFP piše da je od diplomatskog izvora iz Vašingtona dobila informaciju da će glavna tema Pompea biti rusko djelovanje u regionu i ohrabrivanje ostalih zemalja da idu u NATO.

“Pompeo će poručiti da je do suverenih i nezavisnih zemalja na Balkanu i tamošnjih ljudi da donesu vlastite odluke kuda žele da idu. Njihova odluka da idu u članstvo u NATO je odluka koju su oni sami donijeli”, rekao je izvor.

Predsjednik Milo Đukanović  izjavio je tokom posjete Sjevernom Makedoniji da je posjeta američkog državnog sekretara Majka Pompea regionu i Crnoj Gori ohabrujuća, da su je priželjkivali i da je na liniji pojačanog prisustva SAD regionu.

Regionu je, dodaje, potrebna pomoć sa evropske i američke adrese da uspješno savada probleme koji traju, te da učvrste stabilnost.

Američki mediji pišu da će ova Pompeova posjeta regionu biti opterećena zahtjevom za opoziv američkog predsjednika Donalda Trampa, a Pompea Trampovi politički protivnici prozivaju da je bio upućen u telefonski razgovor koji je Tramp vodio s predsjednikom Ukrajine Vlodjimirom Zelenskim, u kojem je od Zelenskog zatražio da se povede istraga o ulozi Hantera Bajdena, sina kandidata za američkog predsjednika Džozefa Bajdena, u poslovima u vezi s gasnim biznisom.

Pompeo je turneju po regionu počeo posjetom Italiji a završiće je posjetom Grčkoj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve