Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Završena rasprava, glasanje u utorak: Poslanici parlamentarne većine tvrde da je Đukanović prekršio Ustav

Prijedlog je potpisao 41 poslanik parlamentarne većine, no na današnjoj sjednici bilo ih je petnaestak

U Skupštini je završena rasprava o Prijedlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik države Milo Đukanović povrijedio Ustav kada nije povjerio mandat za sastav nove Vlade Miodragu Lekiću.

Prijedlog je potpisao 41 poslanik parlamentarne većine, no na današnjoj sjednici bilo ih je petnaestak.

Tokom rasprave su se mogle čuti različite ocjene – od jednoglasnih o tome kako je Đukanović prekršio Ustav, do pojedinih kako Skupština sada može da smijeni predsjednika države.

Vučurović: Đukanović se najviše plaši ulaska DF u vlast

Đukanović se najviše plaši scenarija po kojem bi DF ušao u vlast, smatra Jovan Vučurović (DF).

“Vrijeme je došlo da oni koji su dobili većinu formiraju Vladu”, zaključio je on.

Zogović: Ja smatram da Skupština može da smijeni Đukanovića

U datoj situaciji, mišljenje je Miluna Zogovića (DF), Skupština može da smijeni Đukanovića.

“Ja smatram da, u momentu nepostojanja Ustavnog suda, koji nema kvorum, Skupština može da smijeni predsjednika zbog kršenja Ustava, u cilju zaštite javnog interesa”, istakao je Zogović.

Koprivica: Đukanovića je strah, zato i nijesu izabrane sudije

Ustavni sud, između ostalog, nije izabran jer se Đukanović plaši procesuiranja ove inicijative, smatra Momo Koprivica (Demokratije).

“On se boji da će Ustavni sud, u kojem bi bili elementarno kompetentni pravnici, donijeti odluku da je povrijedio Ustav”, rekao je Koprivica.

Đukanović je, zbog svega, zavrijedio da prestane da obavlja funkciju.

“A i obavlja je potpuno nelegitimno”, ocijenio je on

Radulović: Izbori nam nijesu potrebni, ništa nam neće donijeti

Branko Radulović (DF) kazao je da su od 2020. godine, umjesto promjena, uslijedila “dva esperimenta” koji nijesu uspjeli i da je Đukanović zahvaljujući tome “osilio”.

“Da li u Ustavu postoji ijedan član kojeg Đukanović nije povrijedio – ljudska prava, interesi Crne Gore, manjinska prava… Nema druge nego ili da se saberemo ili da idemo kući. Šta će nam donijeti novi izbori u ovakvoj situaciji, kada je Crna Gora zaluđena i podijeljena? Da li ćemo nas 41 da opstanemo, napravimo novu Vladu i trajemo do 2024. godine? Ili izbori bez ikakvih pravnih, demokratskih i moralnih osnova? Izbori nam ništa neće donijeti”, dodao je on.

Pavićević: Status kvo koji nekome odgovara

Srđan Pavićević (CIVIS) naglasio je kako u Ustavu stoji imperativna norma prema kojoj je predsjednik dužan da predloži mandatara.

“Mi smo svi robovi jednog političkog zapleta koji je studiozno napravljen. A to nekome odgovara – a taj neko jako dobro vidi političko raspoloženje u narodu i konstatuje da je njegova i popularnost njegove stranke u padu. I mnogo mu više odgovara ovaj status kvo”, smatra on.

Bojović: Đukanović uzurpira vlast

Đukanović je, kazao je Dragan Bojović (DF), “navikao da prijeti, otima i na bleferski način uzurpira vlast”.

“Misli da i dalje može da vlada na manipulatorski način i političkim trgovinama, ali to vrijeme je, nažalost po njega, prošlo”, istakao je Bojović.

Vukić: Glasaćemo i za smjenu Đukanovića

Ništa od ovoga ne bi se dogodilo da u avgustu u Skupštini nije srušena 43. Vlada, kazao je Dragan Vukić.

“Sad imamo problem da nema Ustavnog suda. To je on (Đukanović) namjerno uradio. SNP podržava ovu inicijativu, glasaćemo ako treba i za smjenu Đukanovića”, poručio je Vukić.

Kordić: Ova situacija ne postoji u Ustavu

Time što nikome nije dao mandat, Đukanović je urušio političko-pravni sistem Crne Gore, istakla je Simonida Kordić (DF).

“Situacija u kojoj se za mandatara ne imenuje niko – ne postoji u Ustavu. Ako je predsjednik smatrao da Lekiću ne treba da da mandat, mogao ga je povjeriti nekome drugom”, poručila je ona.

Radunović: To je krivično djelo kojim je izazvan domino efekat

“Predlaganje mandatara bila je striktno obaveza predsjednika u skladu sa Ustavom. Ne da nije predložio mandatara kojeg je predložila većina, nego ga uopšte nije predložio. Pritom, poziv na konsultacije nije dobilo pet parlamentarnih subjekata – Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Demos i CIVIS. Podsjetiću da smo ga mi u pismu obavijestili da imamo mandatara, a on se pozvao na to da nijesmo dostavili potpise, iako oni nijesu predviđeni nijednim pravnim aktom”, kazao je Slaven Radunović (DF).

Taj događaj, kako je dodao, doveo je do domino efekta, tako da Crna Gora danas nema sudije Ustavnog suda, a kriza je produbljena. Kazao je i da je Đukanović počinio krivično djelo u produženom trajanju.

“Neophodno je usvojiti ovu inicijativu i da se Ustavni sud, kad bude u punom sastavu, izjasni o njoj”, rekao je Radunović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
23.12.2022-17:55 17:55

CG je postala primitivno..politicko smece..sa DF..pucistima..i svim ostalima..koji su izvrsili Ustavni puc..sto se tice zakona o Pres`'edniku..i svim ostalim-antidrzavnim odlukama..To moze samo da presudi Ustavni sud..i niko drugi..jer anarhija ove antidrzavne vlade je presla mjere zakonskog i Ustavnog vladanja..Oni vladaju po zelji..a ne po Ustavu drzave CG.