Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Podgorička URA napustila sjednicu SO Glavnog grada

Kažu da je “prije svega protivno demokratskim načelima, dobroj praksi, ali i zdravoj logici da se za jednu sjednicu predlažu 54 tačke dnevnog reda i da sjednica traje jedan dan”

Klub odbornika Građanskog pokreta URA u Glavnom gradu napuštio je, kao i kolege iz opozicije, današnju sjednicu Skupštine Glavnog grada jer kako navode “ne žele da učestvuju u farsi i režiji DPS-a i daju legitimitet Skupštini izabranoj po principima iz afere Koverta”, navode oni.

Kažu da je “prije svega protivno demokratskim načelima, dobroj praksi, ali i zdravoj logici da se za jednu sjednicu predlažu 54 tačke dnevnog reda i da sjednica traje jedan dan”.

“To je najbolji pokazatelj da vlast ne želi adekvatnu raspravu o svom radu već se na perfidan način pokušavaju progurati mnoga važna pitanja ispod žita i na brzinu. Da li je normalno da se dopuna materijala za više od 10 tačaka dnevnog reda dostavlja par sati uoči sjednice? Ovakav način funkcionisanja Skupštine Glavnog grada je smiješan i nedostojan. Učešće na jednoj ovakvoj sjednici sa ovako obimnim dnevnim redom i načinom na koji je sjednica pripremljena i organizovana bio bi samo simuliranje demokratije i farsa”, navode oni.

Iz kluba odbornika URE naglašavaju i da je “očigledna namjera da mjesne zajednice i dalje ostanu izborni štabovi DPS-a u kojima će se zloupotrebljavati državni resursi u partijske svrhe”.

“Prvo izbor jednopartijskih odbora povjerenika pa potom obilasci mjesnih zajednica koje organizuje nova gradska uprava u prethodnom periodu nisu ništa drugo osim partijski skupovi DPS-a kojima prisustvuju samo aktivisti i članovi te partije. To je u suštini priprema kongresa te partije koji je najavljen za kraj godine – odnosno odabir članova i aktivista u partijska tijela koji su odani šefu DPS-a Milu Đukanoviću. Osim toga ti skupovi se koriste i u borbi za prevlast u podgoričkom odboru DPS-a u kojem su trenutno sukobljene dvije struje. Da je cilj tih skupova razgovor sa građanima o njihovim problemima, kako to predstavljaju iz DPS-a, onda bi se građani obavještavali na adekvatan način, skupovi bi se najavljivali medijski i ne bi se sakrivalo mjesto njihovog održavanja”, tvrde oni.

Osvrću se i na događaje na Koniku od prije godinu dana.

“Skupština Podgorice direktan je produkt izbornih neregularnosti koje su obilježile prethodne lokalne izbore i fizičkog nasilja i napada DPS batinaša i kriminalaca na kandidate za odbornike koalicije za 21. vijek. Sramota je da Osnovno tužilaštvo u Podgorici još uvijek nije procesuiralo ovaj slučaj i da nemamo njegov epilog. URA će zvanično tražiti odgovor od tužilaštva dokle se stiglo u istrazi povodom prebijanja na Koniku. Sunovrat demokratije je činjenica da državni organi štite kriminalce na Koniku, a ne odbornike koji su pokušavali da spriječe izborne krađe i omoguće građanima da slobodno iskažu svoju volju na izborima”, zaključuju u saopštenju.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve