Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović zadovoljan nakon sastanka s liderima opozicije: Uslovi DPS-a su mi prihvatljivi, treba pokušati približiti SDP, SD i SNP

Sad treba da partije koje imaju ili nemaju namjeru da podrže Vladu odluče kroz svoje partijske organe, rekao je mandatar za sastav Vlade

Sastanak lidera opozicije i URE o manjinskoj Vladi je završen.

Mandatar za sastav Vlade Dritan Abazović nakon sastanka novinarima je kazao da je generalno zadovoljan sastankom.

“Sve ide prema finišu. Što se mene tiče mandatar je skoro svoj dio posla završio.

Sad treba da partije koje imaju ili nemaju namjeru da podrže Vladu odluče kroz svoje partijske organe. Trenutno u Vladi imamo podršku manjinskih partija, URE i SNP-a”, kazao je Abazović.

Ostali, vidjećemo, izjasniće se, dodao je on.

“Imamo novonastalu situaciju agresiju Rusije koja je podstakla strahove određenih struktura, mislim da oko toga ne treba praviti paniku. Nijesmo insistirali na posebnim garancijama niti ćemo to raditi ubuduće”, kazao je.

Upitan da li će SNP dobiti pet ili šest resora, kaže:

“Mandataru je prihvatljivo da SNP bude u Vladi. Mi imamo politički sporazum oko principa i ti principi su u skladu sa evropskom praksom. Joković je potpisao sporazum sa URA iostalim potpisinicima memoranduma u kojem se nedvosmisleno razgovaralo o agresiji”, kazao je Abazović.

Na pitanje da li će Miloš Konatar iz URE biti ministar vanjskih poslova, kaže da “što se njega tiče on može pokriti bilo koju funkciju”.

Govoreći o odnosu SDP, SD-SNP kaže da će pokušati još jednom da primakne njihove stavove.

“Ako se ne nađe dogovor neko od njih neće biti participijent”, ističe Abazović.

Politika koju vodi URA je vrlo jasna i nedvosmislena, kaže Abazović.

“Hoće li nas podržati SDP, SD, DPS, neko drugi ili neće to nije pitanje za nas. Treba probati još jednom približiti SDP, SD i SNP.

Što se DPS-a tiče ja ne mogu da kažem da je njihovo ponašanje od početka korektnije nego ostalih. Oni su svjesni da neće participirati u vlasti pa nemaju potrebu da svoju poziciju izgrade. Četiri njihova uslova su meni prihvatljiva, Bošković ih je iznio prije dva dana. Jedan se odnosi na Ukrajinu, na kovid mjere, na očuvanje postojećih investitora i deblokadu EU puta. To je za mene lično prihvatljivo. Danas nijesu tražili ništa više od onog što je njihov javno iznesen stav”, objasnio je.

Strahinja Bulajić ne može da drži građane kao taoce 

Upitan kada će se odblokirati Skupština kaže:

“Odblokiraće se na način na koji sam ranije naveo. Bulajić ne može da drži sve građane Crne Gore kao taoce. Odblokiraće se. Ja se i dalje nadam da će preovladati konstruktivnost kod DF-a. Ako DF na silu i sramotu želi da ponizi državne institucije oni će najveću političku štetu napraviti sebi samima. Ako nece to Bulajić da uradi uradiće neko drugi od potpredsjednika”, navodi Abazović i dodaje da je njegov i Bulajićev odnos korektan.

“Ali DF mora da razumije da CG ne može da drzi kao taoce. Kako oni prijete krivičnim prijavama istu stvar mogu drugi da primijene prema njima”, navodi on.

Dan kad ćemo predstaviti nove ministre nije daleko, najavljuje Abazović.

Sastanak

U Podgorici je završen sastanak predstavnika Građanskog pokreta URA i parlamentarne opozicije, na kome bi trebalo da se razgovara o manjinskoj vladi.  Sastanku prisustvovao i predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Na sasatnku su i mandatar za sastav vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kao i perdsjednik FORCE Genci Nimanbegu, lideri Albanske alternative i  Demokrastke partije Nik Đeljošaj i Fatmir Đeka, Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka.

Sastanku prisustvuju i predsjednici Bošnjačke stranke, Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrata Ervin Ibrahimović, Raško Konjević i Damir Šehović.

Tu su i generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović, kao i izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

foto CDM

foto CDM
Foto CDM

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
16.03.2022-15:00 15:00

Ruku na srce,ja sam mislio da je Djukanovic “punoljetan”no dako kakve jade dogovore da odmah stopiraju odluke bivsih”experata”posebno cijene zivotnih namirnica i gorivo.Ada evo Ljaljo ce da “KRVARI”danas kad vidi Mila,a tek onaj Jokovic zvani BIDON.Evo Konjevic s naocarima ka da ce ogradu da vari pii.

Vocak
17.03.2022-00:08 00:08

Sve ide po planu samo kad smo ove SESELJEVSKE FASISTICKE CETNIKE  DEMOKRATE  I MILACICA -MEDOJEVICA POCERALI NA SMJETLISTE sve ostalo sa DF se moze dogovorit !!