Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Pič: Nečemo zauzimati bilo čiju stranu, ali podržavamo demokratiju i institucije

Predsjednik crnogorskog parlamenta naglasio je da je naša zemlja geografski mala, ali kredibilna i pouzdana članica NATO saveza, te da je zagovornica politike otvorenih vrata

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić se sastao sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom.

Bečić je istakao da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju dugogodišnje, prijateljske, savezničke i sadržajne odnose, te da će imenovanje Piča, koga karakteriše bogato diplomatsko, vojno i životno iskustvo, biti dodatni garant da će tradicija izvrsnih odnosa dvije zemlje biti praksa i u budućnosti, navodi se u saopšenju Skupštine.

– Imenovanjem specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Ujedinjeno Kraljevstvo pokazuje senzibilitet i posvećenost ovom dijelu Evrope, što nam svakako, uz podršku koju imamo od drugih partnera iz Alijanse, daje osjećaj sigurnosti i zahvalnosti – kazao je Bečić.

Bečić je, navodi se u saopštenju, podsjetio na smjenu vlasti u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine, te na potpisivanje Sporazuma tri nosioca pobjedničkih izbornih lista, koji je, kako je kazao snažna potvrda prozapadne, proevropske i prograđanske politike koju je u prethodnih godinu i po dosljedno vodila aktuelna vlast.

On je ponovio da se spoljnopolitički kurs Crne Gore snažno i u potpunosti oslanja na evropsku i evroatlansku agendu, kao i na posvećenost jačanju dobrosusjedskih odnosa kao garantu mira i stabilnosti u regionu.

Predsjednik crnogorskog parlamenta naglasio je da je naša zemlja geografski mala, ali kredibilna i pouzdana članica NATO saveza, te da je zagovornica politike otvorenih vrata.

– Crna Gora je snažno na evropskom putu i sa isporučenim rezultatima, stopostotno usklađenom spoljnom politikom sa politikom EU i snažnom podrškom građana evropskom usmjerenju koja je trenutno na istorijskom maksimumu potvrđujemo da smo principijelni i dosljedni evropskim i evroatlanskim vrijednostima – kazao je Bečić dodajući da je za vrijeme nove vlasti gotovo za polovinu ta podrška porasla, te da nam od toga ne treba bolji dokaz koliko je Skupština posvećena prozapadnoj, proevropskoj, evroatlanskoj i građanskoj budućnosti Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je Bečić upoznao specijalnog izaslanika sa djelovanjem nove većine od uspostavljanja vlasti i naglasio da je vlast preuzeta u jednom ekonomski, društveno i epidemiološki izuzetno složenom trenutku, ali i naglasio da se uspjelo, uz svu složenost političkih odnosa u zemlji, da se dođe do rezultata koji su neosporni, vidljivi i prepoznati.

On se osvrnuo i na izbor novog Tužilačkog savjeta, izbor Savjeta RTCG-a, i “niz inovativnih rješenja i konkretnih projekata” koji su realizovani u samoj Skupštini, čime su stvorene pretpostavke da najviši zakonodavni dom naše zemlje ponese epitet najtransparentnijeg u regionu, uzimajući u obzir i parlamente zemalja članica EU, poput Hrvatske i Slovenije, te da sa domaćih i međunarodnih adresa bude prepoznat napredak u zakonodavnoj, kontrolnoj i nadzornoj sferi.

– Zakonodavna rješenja donijeta na sjednicama održanim krajem prošle godine ujedinila su Crnu Goru, i zato utoliko više i apsulutno iznenađuje sve ono čemu svjedočimo ovih dana. To nije dobro, jer Crnoj Gori treba stabilnost, unutrašnja kohezija, jer samo stabilna Crna Gora može napraviti iskorak ka EU – kazao je Bečić, poručujući da je jedino, prema građanima pošteno rješenje, koje se trenutno nameće – novi izbori, naglašavajući da bi sve drugo bilo igranje sa izbornom voljom građana.

Pič je, kako se navodi, istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo prijatelj Crne Gore i da će to biti i u budućnosti.

On je naglasio da UK snažno podržava i pozdravlja demokratske vrijednosti u Crnoj Gori, ali i tranziciju vlasti koja je trenutno dio tih vrijednosti.

– Dajemo snažnu podršku institucijama, vladavini prava i vašem sistemu uspostavljenom na tome. Takvu vrstu podrške nastavićemo da pružamo na svim poljima – kazao je Pič.

On je naglasio da UK cijeni posvećenost demokratskim i evroatlanskim vrijednostima, te poručio da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Pič je naglasio da su vrata UK u svakom trenutku otvorena za Crnu Goru, uz spremnost da se sarađuje na svim poljima od zajedničkih interesa.

Pič je dodao da je „naš stav da nećemo zauzimati bilo čiju stranu, ali podržavamo demokratiju i institucije. Radićemo sa svima koje su izabrali građani. Mi se u taj proces nećemo miješati”, kazao je Pič.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve