Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Pejović: Vjerujem da će se Vlada usmjeriti na evropske integracije i uspjeti da prevaziđe razlike

Pejović smatra da je pravo vrijeme da se tako nešto uradi, jer geopolitički odnosi idu tome u prilog, navodeći da se na neki način redefiniše spoljna politika EU u odnosu na aktuelne događaje. Nada se i da će politički razlozi biti ispred tehničkih

Vjerujem da će nova vlada zadržati u fokusu evropske integracije i uspjeti da prevaziđe ideološke razlike, ocjenjuje poslanica Demokratske partije socijalista Daliborka Pejović u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV.

Pejović smatra da je pravo vrijeme da se tako nešto uradi, jer geopolitički odnosi idu tome u prilog, navodeći da se na neki način redefiniše spoljna politika EU u odnosu na aktuelne događaje. Nada se i da će politički razlozi biti ispred tehničkih.

“Mislim da je sada stvorena ta vrsta energije da se barem oko tog cilja možemo pomiriti i zajednički raditi da se što prije ostvari”, kaže Pejović.

Podsjeća da već dugo traju procesi regionalnog povezivanja Zapadnog Balkana.

“Evropska unija se nije odrekla Berlinskog procesa. Regionalna saradnja predstavlja jedan od uslova da sve zemlje Zapadnog Balkana zavrijede mogućnost da budu članice EU”, kaže Pejović, dodajući da je za Crnu Goru najvažnije da nema otvorenih pitanja.

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u kojoj navodi da se Otvorenom Balkanu daje previše prostora, Pejović kaže da je za nju čudno da, ukoliko zagovarate koncept Otvorenog Balkana, ne idete u korak sa konkretnim rezultatima tako što ćete usaglasiti kompletnu spoljnu politiku EU sa onim što je vaš izbor.

“Djeluje mi kao da se kupuje vrijeme nesvrstavanjem na jednu ili drugu stranu, kada je riječ o ukrajinskoj krizi, i na taj način se pričom o regionalnom povezivanju traži otklon od odluka koje će neminovno morati doći na red”, dodaje Pejović.

Ono što su tekovine EU, a to je, podsjeća, priča o suverenitetu i nezavisnosti, princip je na koji se uvijek treba politički usmjeriti.

Osvrnula se i na izjavu predsjednika Đukanovića da neće biti odgađanja lokalnih izbora, koji su zakazani za 23. oktobar. Pejović ističe da je Đukanović ispoštovao zakonske pretpostavke.

“Ključan je izbor članova Ustavnog suda, zato što imamo ozbiljnu krizu funkcionisanja ove institucije. Moramo se dogovoriti i oko cijelog seta izbornih zakona – tu nam je potreban najširi mogući konsenzus, jer će se ticati svih”, ističe Pejović, navodeći da očekuje da će se doći do poželjnog okvira.

Dužni smo da servisiramo objektivne potrebe građana, ističe, počev od penzionera, pa sve do svih drugih ciljnih grupa.

“Prije rebalansa u julu moramo znati za šta glasamo i da li ćemo na taj način zbilja ublažiti sve užasne probleme koje moramo popunjavati”, naglašava Pejović.

Govoreći o aferama bivše ministarke odbrane Olivere Injac, Pejović kaže da je grijeh spriječiti nekoga da u svojim redovnim procedurama ostvari pravo za odlazak na školovanje u Grčku.

“Kada je riječ o ostalim ministrima i tadašnjem premijeru, intenzivno ćemo tražiti kontrolna saslušanja. Biće procesuirani svi oni koji su se ogriješili o zakon i pravili probleme svima u Crnoj Gori. Odgovore na određena pitanja dugujemo svim građanima i građankama Crne Gore”, zaključuje Pejović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve