Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Pavlović: Vlast sa DF-om bila bi katastrofa za Crnu Goru, Vučićeva izjava opasna

Aktuelne pregovore stare parlamentrane većine Pavlović vidi zapravo kao pokušaj DF-a da se konačno dokopa vlasti

Pregovori većine od avgusta 2020. godine su posljednji pokušaj DF-a da preuzme vlast, ocijenio je u ‘’Drugačijoj radio vezi’’ istoričar i profesor na kanadskom univerzitetu “Alberta” Srđa Pavlović. Dodaje da ga je strah toga, jer bi, kako kaže, u slučaju dogovora Crna Gora dobila prorusku i srpsku vlast. Ne isključuje mogućnost da Zapad igra dvostruku igru, uprkos tome što javno upozorava da DF ne bi trebalo da uđe u vladu. Pavlović jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o crnogorskoj nezavisnosti kao rezultatu nemara zvaničnog Beograda vidi kao opasnu.

Aktuelne pregovore stare parlamentrane većine Pavlović vidi zapravo kao pokušaj DF-a da se konačno dokopa vlasti.

“Radi se o mislim čak posljednjem pokušaju DF-a da preuzme vlast, nakon što se do sada uspješno izbjegavalo da je oni direktno preuzmu. Ovi pregovori su ustvari pokušaj Andrije Mandića da na određena mjesta instruira ljude nad kojima ima određeni stepen kontrole”, rekao je Pavlović.

On je donekle iznenađen time što je Mandić pristao da eventualni mandatar bude Miodrag Lekić imaju u vidu nezadovoljstvo Lekićem kao nekadašnjim čelnikom DF-a.

Vlast koja bi uslijedila nakon eventualnog dogovora DF-a, URE i Demokrata bila bi katastrofa za Crnu Goru, smatra Pavlović:

“To bi bilo preuzimanje vlasti od strane političke strukture koja je jasno ideološki opredijeljena u pravcu Srbije,po pitanju srpskog nacionalizma, percepcije Crne Gore kao države, po pitanju crnogorskog identiteta, kao i po pitanjima geostrateškog interesa Istoka i Rusije na ovom prostoru. Crna Gora bi tako i formalno dobila jednu prosrpsku i prorusku strukturu koja vlada državom i koja želi osvetu za svih ovih 20 ili 30 godina opozicionog života. Mislim da bi to bila politička katastrofa za Crnu Goru”, kaže Pavlović.

On smatra da nije nemoguće da Zapad igra neiskrenu dvostruku igru, iako javno govori da ne želi DF u vlasti.

“U nekom smislu američka zvanična aktivnost u Crnoj Gori jeste neiskrena. Oni su očigledno jasno znali o kakvim se političkim snagama i ideološkim profilima radi i 2019 i 2020 godine, a i pored svega su ušli u zonu političke, ali i medijske podrške tim snagama. Sada mi se čini da pokušavaju da spasu Abazovića i da je njegovo sinoćnje insistiranje na kontrolnom paketu unutar Vlade zapravo rezultat pritiska Amerikanaca”, ocijenio je Pavlović.

Za njega je zagonetka zbog čega SAD i zapad ”žmure” na to da je Vučić saveznik Putina, a Srbija ”proxy” Rusije.

“Pretpostavljam da se oni još nadaju da će Vučić u nekom trenutkupostati njihov, a ne Putinov čovjek, i da će na taj načlin nekako uspjeti da saniraju bezbjednosnu i ekonomsku štetu kojuje Rusija već napravila na Balkanu i da će zadržati svoj uticaj u ovom regionu. Mislim međutim da je to djetinjasto i naivno. Vidio sam jutros izjavu Vučića da nema šanse ni u jednom crtanom filmu da oni priznaju Kosovo. Kako direktnije on treba da kaže nešto da bi zapadni političari shvatili u kakvu su se avanturu upustili, dok sa druge strane puštaju Crnu Goru niz vodu”, rekao je Pavlović.

On nije iznenađen jučerašnjom izjavom Vučića da je ”Crna Gora nezavisna zbog nemara Beograda”.

“To što je on rekao je opasno u ovom trenutku, jer znači da, ako onda nijesu bili fokusirani, sada jesu. Mi smo dakle u nekoj egzistencionalnoj situaciji u kojoj nijesmo bili od 2006. ili 2007. godine. Tada su oni, dakle, traljavo pustili da odemo, ali sada neće, i uradiće sve da vrate taj proces unazad”, smatra Pavlović.

Pavlović kao jednu od platformi verlikosrpskog nacionalizma vidi razgradnju međuetničkih odnosa u Crnoj Gori, i u tome najveću odgovornost adresira na Abazovića.

“Imate jednu dizajniranu kampanju srpskog nacionalizma koja, kao integralni element, uključuje prisvajanje Crne Gore uz razgrađivanje njene multietničnosti i njene tolerancijeprema drugome. Da politička partija kao URA i politički lider kao Abazović pristane na tako nešto, iz bilo kojih razloga, da li je u pitanju 21 milion ili nešto treće je nebitno, ja to ne mogu da razumijem i za mene je to najveći grijeh”, rekao je Pavlović.

Govoreći o eventualnom porazu Rusije u Ukrajini, Pavlović kaže da Putin u rukama i dalje ima jake karte, ali da bi takav ishod donio smanjenje tenzija i u našem regionu.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
E viva
15.09.2022-16:47 16:47

Srđu za mitropolita CPC ali posle našega Mihaila kome tepamo Miki.E viva Srđa E viva Miki