Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Pajović: Crna Gora treba da nastavi i započne nove projekte sa Kinom

Pajović je podijelio lični doživljaj Kine, ukazujući da je to zemlja budućnosti

Teško je zamisliti svijet bez Kine, i obratno. Crna Gora treba da nastavi i započne nove projekte sa Kinom, poručio je bivši ambasador naše zemlje u Kini Darko Pajović.

O značaju Kine i oporavku globalne ekonomije na panelu, u okviru konferencije “Pojas i put” u Podgorici, pored Pajovića, govorili su profesori Ekonomskog fakulteta iz Beograda i Podgorice Predrag Bjelić i Danijela Jaćimović, koordinatorka Jeann Monet projekta.

Pajović je podijelio lični doživljaj Kine, ukazujući da je to zemlja budućnosti.

– Politika Evropske unije ka Kini je izvozno orjentisana i ta saradnja je veoma važna. Teško je zamisliti svijet bez Kine, i obratno. Crna Gora treba da nastavi i započne nove projekte sa Kinom – poručio je Pajović.

Bjelić je kazao da je važno za cijeli region da sarađuje sa više partnera, pa tako i sa EU i Kinom.

– Važno je da ima obostranog interesovanja za saradnju. To može biti samo dobar preduslov za put ,kako Srbije, tako i Crne Gore, ka EU – kazao je Bjelić.

Jaćimović je kazala da je Kina danas globalni investitor.

– To je zemlja koja uvijek ima interesovanje za investicije i saradnju. Zemlje zapadnog Balkana sa zadovoljstvom ,čini mi se, prihvataju pomoć. Evropska unija je naš veliki donator ali ekonomski razvoj zavisi od infrastrukture. A Kina je idealan partner – poručila je Jačimović.

Konferenciju Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope, modernizacija u kineskom stilu i nova prilika svijeta organizovali su Ekonomski fakultet, China Media Group i Media biro.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve