Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: SPC najopakiji instrumentarij moći Rusije na ZB, povratak Kosova u sastav Srbije nemoguća istorijska revizija

Rekao je da Srbiju ne doživljava kao protivnika i da ne ugrožava njihove interese, ali da vrlo svjesno ugrožava velikosrpske interese

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da ideju povratka Kosova u sastav Srbije vidi kao nemoguću istorijsku reviziju.

– Kosovo je nezavisno. To ne govorim sa lakoćom jer znam koliko bi meni bilo teško da prihvatim realnost kada bi govorili da se Crna Gora mora odreći dijela svoje teritorije. Ali znam i sve okolnosti koje su dovele do odluke međunarodne zajednice da prizna nezavisnost Kosova – istakao je Đukanović na panel diskusiji „Razvoj dešavanja na Zapadnom Balkanu: Izazovi miru i stabilnosti u svjetlu regionalne i globalne krize“, koju organizuje Evropski pokret.

Kako je kazao, 1999. godine je bio pokušaj genocida na prostoru bivše Jugoslavije.

– Ko to ne zna možda ima pravo na zabludu. Oni koji znaju nemaju pravo da manipulišu i da nam sugerišu da taj dio činjenica zaboravimo, taj događaj je doveo do NATO intervencije. Kada uđete u rat i izgubite ga onda nema druge nego da se pomirite da gubicima. Tadašnja nerazumna politika Srbije je dovela do ulaska u rat, gubitka i nezavisnosti Kosova. Prema tome svaki pokušaj povratka unatrag ne vodi ničemu – istakao je Đukanović.

Rekao je da Srbiju ne doživljava kao protivnika i da ne ugrožava njihove interese, ali da vrlo svjesno ugrožava velikosrpske interese.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da smo prije 30. avgusta 2020. imali kontinuitet jedne vladajuće koalicije. Ponovio je da je taj kontinuitet bio rezultat slobodno izražene volje građane.

– Ako neko 30 godina čeka šansu pa je dobije ja od njega očekujem da uloži sve napore da je opravda. U ove dvije godine smo odobili jako loš kvalitet državne politike, promijenjene su dvije vlade koje su izgubile povjerenje u parlamentu. Većina koja im je dala povjerenje, im je i uskratila povjerenje. Druga vlada, pritom, duže traje u tehničkom mandatu. Pokušali su da formiraju treću vladu nijesu mogli da dođu do većine, iako su pokušali da to urade jednom ustavnopravnom vratolomijom – objasnio je Đukanović.

Iz ovoga je jasno, napominje on, kakvu izvršnu vlast imamo danas.

– Ona je potpuno neposvećena strateškim interesima Crne Gore, a to je članstvo u EU, napredovanje u usvajanju evropskih vrijednosti. Ako imate vlast koju ne zanima što kaže Venecijanska komisija, onda tome ne treba tumač – naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, nijesmo samo mi propustili da registrujemo o kakvom se uplivu u politički i izborni proces Crne Gore radi, već i naši zapadni partneri.

– Jer smo mi tada diskutovali da li su ugrožena vjerska prava vjernika SPC, a propustili smo da vidimo da je ona tada dio najopakijeg instrumetarija meke moći Rusije na Zapadnom Balkanu. Danas to vidi i Podgorica i Brisel. Ali nemamo ni odgovor, ni izvinite za pogrešno stanovište koje je bilo 30. avgusta 2020. godine. Mi se danas suočavamo sa tim – naglasio je Đukanović.

“>

Osmani: Vučić mijenja strategije, ne i ciljeve

Predsjednica Kosova Vljosa Osmani kazala je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koristi različite taktike, ali da je gorka istina dok on možda mijenja strategije, ne mijenja i svoje ciljeve.

Osmani je, na panel diskusiji „Razvoj dešavanja na Zapadnom Balkanu: Izazovi miru i stabilnosti u svjetlu regionalne i globalne krize“, koju organizuje Evropski pokret, kazala da bi sporazum sa Beogradom bio moguć da sa druge strane stola nije Vučić.

– Vučiću ne vjerujem u pregovorima, ali vjerujem našim partnerima SAD-u i Evropskoj uniji koji, vjerujem, na umu imaju naš najbolji interes – istakla je Osmani.

Osmani podsjeća da je premijer Kosova Aljbin Kurti bio zarobljenik kada je Vučić “bio ministar propagande Sobodana Miloševića”.

Podsjeća i da je predsjednik Srbije prije nekoliko dana izjavio da žali što su Kurti i drugi zarobljenici iz rata pušteni iz zatvora.

– 2023. je to on kazao, ne devedesetih. On je kazao da žali što je premijer Kosova pušten iz zatvora. Nesrećno je što imamo takvu situaciju i to mi ne uliva nadu po pitanju toga kakvu će poziciju da zauzme Srbija, jer u svakom dijalogu morate da imate konstruktivnost i doprinos. Sa jedne strane imate Kosovo koje sve vrijeme pravi kompromise, ustupke za ustupcima, to nas nekad dovodi na ivicu nefunkcionalne države, a od Srbije dobijamo mnogo riječi ponekad i neki potpis, ali najveći dio sporazuma koje su potpisali nikad nijesu implementirani, uključujući i obećanje koje je Srbija dala 2013. da će rasformirati nezakonite strukture na sjeveru Kosova – naglasila je Osmani.

U tom smislu, kako je rekla, nema mnogo nada.

– Znam da Vučić koristi različite taktike, ali gorka istina za sve nas je da dok on možda mijenja strategije ne mijenja i svoje ciljeve. Nekad ih on kaže jasno, nekad ljudi oko njega – ponekad u vidu ministra unutrašnjih poslova ili šefa službe za bezbjednost. On kaže da su naše zemlje privremene države i da hoće da ih uništi. Iste hegemonske stavove ima kao i Rusija prema svojim susjedima. Iluzija je da će se okrenuti zapadnim vrijednostima – naglasila je Osmani.

Nada se da će se pronaći način da se Srbija približi vrijednostima koje su osnova EU.

– Mi vjerujemo njima kao i devedestih, kao i kada smo proglasili nezavisnsot, jer vjerujemo da ćemo tražeći rješenja koja su multietnička koja idu u prilog integracije, raditi na stabilnosti cijelog regiona – naglasila je Osmani.

Poručuje da je, bez obzira koliko je teško, za region važan evroatlantski put.

Govoreći o udruženju srpskih opština, rekla je da Kosovo nije protiv prava srpske manjine.

– Zapravo i dok govorimo nema jedne zemlje u Evropi i svijetu koja omogućava manjinama prava koja mi dozvoljavamo. Ne postoji sistem u kojem se ustav ne može promijeniti ukoliko ne glasa i manjina – kod nas srpska manjina ima pravo veta na mijenjanje ustava, izborno zakonodavstvo, zakone iz oblasti obrazovanja. Dakle, mi nijesmo protiv prava manjina, ali moramo da osiguramo da sistem ne dovede do nefunkcionalnosti, da ga ne pretvorimo u Republiku Srpsku – naglasila je Osmani.

Ono što je važno za region bez obzira na to kako je eško je evroatlantski put. Kosovo, kako je rekla, nikad nije sumljalo da je jedini njihov put u EU.

– A najveći doprinos EU može da bude da otvori svoja vrata za demokratske zemlje Zapadnog Balkana – naglasila je Osmani.

Radulović: Nijesu svi na ZB posvećeni daljoj unifikaciji i stabilizaciji prilika

Predsjednik Evropskog Pokreta u Crnoj Gori Momo Radulović kazao je da da je invazija Rusije nad Ukrajinom donijela u talas unifikacije i zajedništva u Evropi.

– Nadamo se da će to zajedništvoimati svoju refleksiju na ZB, da ćemo imati nekoliko snažnih koraka ka procesu integracije. Za to su nam potrebni snažni koraci. Neke preduzimamo, a na neke još čekamo – rekao je Radulović.

Smatra da nijesu svi akteri na ZB toliko posvećeni daljoj unifikaciji i stabilizaciji prilika.

– Očigledno da neke zemlje, uključujući Crnu Goru i Kosovo, daju sve od sebe da Balkan bude stabilno okruženje. Postoje sile koje imaju druge prioritete – rekao je Radulović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve