Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Oproštajni prijem za ambasadora Bašića povodom okončanja mandata u Moskvi

Prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško priredio je danas, u Vili „Spiridonovka“ u Moskvi, oproštajni ručak za ambasadora Crne Gore u Ruskoj Federaciji Ramiza Bašića, povodom završetka njegovog mandata

Prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško priredio je danas, u Vili „Spiridonovka“ u Moskvi, oproštajni ručak za ambasadora Crne Gore u Ruskoj Federaciji Ramiza Bašića, povodom završetka njegovog mandata.

foto MVP

U otvorenom razgovoru, sagovornici su ocijenili da trenutno stanje u crnogorsko-ruskim odnosima nije u skladu sa njihovom viševjekovnom i bogatom tradicijom ali da, u datim okolnostima, dvije zemlje nastavljaju da sarađuju na principima uzajamnog uvažavanja i obostrane koristi. Sa zadovoljstvom je konstatovano da je saradnja u nekim oblastima očuvana i ima trend daljeg unapređenja. U tom smislu, apostrofirane su oblasti turizma, aviosaobraćaja, kulture i obrazovanja. Jednako tako, ohrabruje i činjenica da je ruski biznis i dalje zainteresovan za ulaganja u crnogorsku privredu i Rusija i dalje zauzima značajno mjesto među stranim investitorima.

Govoreći o predstojećem obilježavanju 75-godišnjice Dana pobjede nad fašizmom, Gruško je naglasio da je pozitivno primljena izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, data u Varšavi 1. septembra 2019. godine, o istorijskoj ulozi Crvene armije u pobjedi nad silama osovine.

Sagovornici su se, takođe, saglasili da je poboljšanje odnosa u interesu obje strane i da, u tom kontekstu, značajnu ulogu ima proaktivan odnos diplomatskih misija dvije zemlje u Moskvi, odnosno Podgorici.

U ime ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, ambasadoru Bašiću uručen prigodan poklon.

Ručku su prisustvovali: Jurij Pilipson, direktor IV Evropskog departmana, Ivan Gorbunov, zamjenik direktora IV Evropskog departmana MVP Ruske Federacije i Borjanka Simićević, savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Ruskoj Federaciji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve