Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Omeragić: Treba nam istinska borba protiv govora mržnje, a ne protokolarne reakcije

Konstatuje i da govor mržnje postaje sveprisutniji u našem društvu i to je nešto što zabrinjava

Širenje mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi nedopustivo je za građansko i multietničko društvo kakvo je naše, a posljednji slučaj iz Bara treba da bude alarm, poručuje za Dnevno.me portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić.

Konstatuje i da govor mržnje postaje sveprisutniji u našem društvu i to je nešto što zabrinjava.

Komentarišući uvredljive komentare i govor mržnje koje je na račun Bošnjaka iznio doskorašnji predsjednik Revizorskog odbora Luke Bar, nazivajući, između ostalog, islam lažnom vjerom, portparol Bošnjačke stranke poručuje da naši “dobri komšijski i prijateljski odnosi” moraju biti stub očuvanja multietničkog društva, kao najveće vrijednosti moderne Crne Gore.

Smatra i da su sve učestalije pojave govora mržnje u našoj državi posljedica više faktora.

“Prije svega, politička klima kojoj svjedočimo posljednjih godina, kao da je dala vjetar u leđa nekim radikalnim krugovima, ali i pojedincima da slobodno iznose svoje stavove, bez obzira na to što oni poprimaju obrise šovinizma. Neodgovornih pojedinaca je uvijek bilo, ali sistemski odgovor ne smije da izostane”, navodi on.

Zbog toga smo, dodaje on, u problemu “svi podjednako.”

“Društvo, država i svaki pojedinac. Jer, ako se danas govori pogrdno o Bošnjacima, a društvo na to ne pruži adekvatnu reakciju, sjutra se tako nešto može desiti Albancima, Crnogorcima, Hrvatima, Srbima, Romima, itd. Dakle, ne smijemo zatvarati oči pred ovakvim pojavama”, ističe Omeragić.

Podsjetimo, članom 370 Krivičnog zakonika Crne Gore predviđeno je krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje čiji je element podsticanje na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe određene na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti.

Naš sagovornik smatra da je našem društvu prije svega, potrebna apsolutno nulta tolerancija na bilo koji oblik govora mržnje, te da predviđene sankcije treba mijenjati.

“Kaznena politika mora biti dodatno pooštrena, konkretnim primjerima pokazati da ukoliko neko krene u pravcu širenja mržnje, da će za to odgovarati. Mi moramo misliti na budućnost ove države, na budućnost naše djece i moramo se zapitati šta mi ostavljamo kao vrijednost budućim generacijama. Mislim da sankcije do sada nisu bile do kraja adekvatne. Jer, imamo dugu istoriju krivičnih djela koja se odnose na širenje govora mržnje. Sjetimo se nekoliko slučajeva iz Pljevalja, ali i drugih gradova. Mislim da se nije reagovalo kako je trebalo. Možda su danas sve ovo što imamo kao pojavu posljedice takvog djelovanja”, navodi Omeragić za Dnevno.

A jedan od glavnih načina da se svijest mladih u ovom slučaju popravlja, jeste potreba da se poradi na obrazovanju, smatra naš sagovornik. To, prema njegovim riječima, podrazumijeva ponovno vraćanje predmeta “Građansko obrazovanje” u sam obrazovni proces.

“Odgovorno tvrdim da je jedan od glavnih razloga poruka mržnje kojima svjedočimo to što se dovoljno dobro ne poznajemo. Predrasude i dalje dominiraju, a najbolji pokazatelj tome jeste da ne mali broj građana nas pripadnike islamske vjere naziva Turcima. Sjećamo se svi poruka “Selite se Turci”, “Leleču Turci, kukaju bule” i slično. Hitno nam je potrebno da o ovim temama razgovaramo, potreban je širok dijalog društva, jer u suprotnom, ova pojava će i dalje biti prisutna, a to nije dobro za Crnu Goru”, objašnjava on.

Saglasan je i sa tvrdnjama da osude i reakcije brojnih funkcionera na društvenim mrežama na govor mržnje, često izgledaju kao samo protokolarne.

“Često imamo reakciju, samo radi reakcije. Često puta bude i paradoksalno da reaguju oni koji možda svojim politikama potpiruju govor mržnje. Ovdje je potrebna iskrena borba protiv ove pojave, koja ukoliko joj se ne stane na put, ugrožava opstanak Crne Gore kao građanske i multietničke države”, zaključuje Omeragić u razgovoru za Dnevno.me.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neno
27.04.2023-10:39 10:39

I sta kaze Amfilohije na ovo – odhebi vi ste lazni ljudi treba vas klati kao u Srebrenici silovati vase kceri i zene i dzamije porusiti …Kome nije jasno da je svetosavska sekta sto sebe naziva SPC glavni ideoloski rasadnik sovinizma i uzrok svog zla u ratovima ..Rat je rat ali lov na Bosnjake koje je izvresen iz Srbije devedesetih i od domaceg stanovnistva Srba je tipican primjer kako se rijeci sprovode u djela To je cisto bio dokaz da ono sto je dedo govorio i mislio da se sprovede u djelo .Paljenje kuca silovanje ubijanje na kucnom pragu ,… Pročitaj više »

Nekako
27.04.2023-20:56 20:56

Izbjegavate na sav ovaj govor mržnje reci đe je u tome svemu ombudsman Bjekovic, to je prava adresa a hi nista ..e sve dok jasno ne upremo prst u onoga koji ne vrsi svoju funkciju kako treba nema srece. Digli ste ruku za ovakvog ombudsmana i vi imate odgovornosti za ovo ako konačno ne ukazete da ombudsman ne radi svoj posao kako treba i yreba da snosi odgovornost za to..