Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Olenik: Vučić na vlasti i u Srbiji i u Crnoj Gori

''Vlast u Srbiji, preko Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskih nacionalističkih stranaka iz Crne Gore, 'hoće cijelu teritoriju'''

Građani Crne Gore i Srbije imaju istu vlast – imaju Vučića na vlasti, s tom razlikom što u Crnoj Gori postoji predsjednik koji je izabran od strane građana i koji predstavlja manji dio izvršne vlast, dok je Vlada, Skupština i veći dio lokalne samouprave pod direktnim uticajem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštio je advokat Aleksandar Olenik. On je u emisiji “Teleskopija” na Televiziji Crne Gore ocijenio da vlast u Srbiji, preko Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskih nacionalističkih stranaka iz Crne Gore, “hoće cijelu teritoriju”.

Na pitanje da li Vučić vuče konce samo preko Demokratskog fronta ili ima uticaja i na Građanski pokret URA i Demokrate, Olenik je kazao da vidi da predsjednik Srbije vrši medijski pritisak na sve, te da to je vidljivo i nakon usvojene Rezolucije o Srebrenici.

“Prije ili kasnije podlegnu i sprovode ono što im se naredi iz Srbije”, dodao je on.

Direktna komunikacija

Olenik je saopštio i da je vlast u Srbiji direktno komunicirala sa organizatorima litija u Crnoj Gori i političkim protestima, te da nije bilo potrebe da se medijski eksponiraju. Desni dio opozicije je, dodaje on, to morao javno da uradi i da pokaže svom biračkom tijelu da su “na istom tragu i još bolji nacionalisti nego Vučić”.

“Trojka iz Demokratskog fronta nije išla kod opozicije po mišljenje i naloge, već je išla kod Vučića i patrijarha, i onda je desni dio opozicioni morali da kažu da oni su na istom tragu…”

Srbija, SPC, novac

Na pitanje o strahu Vučića od uticaja crkve da se i u Srbiji ne bi mogle dogoditi litije, gost “Teleskopije” kaže:

“Vučić se plaši svaga i svačega, i svoje sjenke… Odnos prema crkvi je finansijski i to nije skriveno i dovoljno je pogledati javne izvještaje i bilanse budžetskih rezervi Republike Srbije. To su milioni… Imamo i onaj dio koji se ne vidi – porezi, vjeronauka… Crkva je kupljena u većem ili manjem dijelu i kroz taj novac se kupuje poslušnost.”

Olenik je ocijenio da je crkva otvorena za tu vrstu saradnje sa Srbijom i da su u pitanju milioni koji se, kako je kazao, otvoreno, nemilice i javno slivaju u budžet crkve, a kojim oni raspolažu na način koji niko ne zna.

“Možda je riječ reket teška, ali mislim da SPC ucjenjuje srpsku državu i Vučića i to ide do neviđenih razmjera”, kazao je Olenik na TVCG.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve