Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Odredbe Zakona suprotne evropskim standardima

Presuda Evrospkog suda za ljudska prava donijeta prije tri dana u slučaju Nešić protiv Crne Gore nedvosmisleno pokazuje da su sporne odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti suprotne evropskim standardima, smatra portparol Demokrata Nikola Rovčanin

Presuda Evrospkog suda za ljudska prava donijeta prije tri dana u slučaju Nešić protiv Crne Gore nedvosmisleno pokazuje da su sporne odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti suprotne evropskim standardima, smatra portparol Demokrata Nikola Rovčanin.

Nikola Rovčanin

“Odluka DPS vlasti da posebnim zakonom prisvaja imovinu vjerskim zajednicama, suspendujući Ustav Crne Gore, osnovne pravne principe i civilizacijske vrijednosti, ne može se sprovesti u praksi i biti održiva. To potvrđuju i najsvježiji primjeri iz prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”, navodi se u saopštenju.

Strazbur u tom predmetu izričito, kako kaže Rovčanin, navodi da je postojanje pravnog osnova u domaćem pravu, samo po sebi, nedovoljno da bi se zadovoljilo načelo zakonitosti kada je u pitanju zadiranje u pravo na imovinu.

“Drugim riječima, to je jasna poruka DPS-u da nije dovoljno da oni sa satelitima u gluvo doba noći usvoje neki zakon već je potrebno da taj zakon bude u skladu sa evropskim standardima”, navodi se u saopštenju.

U presudi se dalje navodi da svako oduzimanje imovine mora biti kompenzovano pravičnom naknadom, kako je to i propisano Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava.

“Međutim, svjedoci smo da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne predviđa pravičnu naknadu, niti bi mogao da predviđa jer vjerski objekti imaju neprocjenjivu vrijednost. Oni su kulturno i istorijsko blago i kao takvi ne smiju biti niti predmet oduzimanja niti predmet kupoprodaje”, kaže Rovčanin.

“Dakle, već sada je iz ove presude jasno da je planirano oduzimanje imovine vjerskim zajednicama suprotno evropskim pravnim standardima”, zaključio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve