Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Korać, Vučinić, Šoć i Kurgaš kandidati za Sudski savjet

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu izabrao kandidate

Profesori Pravnog fakulteta Radoje Korać i Nebojša Vučinić, te advokati Dragan Šoć i Fikret Kurgaš predloženi su za kandidate za četiri mjesta u Sudskom savjetu iz redova uglednih pravnika na sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Vučinić je dobio devet glasova, Korać i Šoć po osam, a Kurgaš sedam.

Taj će prijedlog biti dostavljen Skupštini na dalje postupanje.

Sjednica skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu počela je malo nakon 21 sat.

Na početku sjednice, predsjednik Odbora Momo Koprivica istakao je kako nema kvalifikovane većine za naimenovanja u Sudskom savjetu.

“Nema dvotrećinske većine neophodne za pravosudna imenovanja. U ovom trenutku nema ni tropetinske većine, makar ne svih članova. Na kolegijumu, koji je održan danas, insistirao sam da se uloži dodatni napor da se dođe do dvotrećinske većine, ali mi je rečeno da se ne želi nastaviti dogovaranje, već da se sazove sjednica, pa šta bude”, poručio je Koprivica.

Istakao je kako je taj Odbor donio odluku da se o kandidatima odlučuje većinom prisutnih članova.

“Ta većina ne znači garanciju tropetiske, a pogotovo ne dvotrećinske većine na plenumu. Ja sam postupao tako da ni u jednom momentu to ne zaliči na opstrukciju. Predsjednica Skupštine je insistritarla da se večeras sazove sjednica”, poručio je on te zahvalio kandidatima koji su se prijavili.

Poslanici su jednoglasno utvrdili dnevni red.

Poslanik Jovan Vučurović (DF) javio se proceduralno te zatražio da se sjednica odgodi za sjutra.

DPS, SDP i SD protiv odlaganja

Miloš Nikolić iz DPS-a kazao je kako su iz te stranke protiv Vučurovićevog predloga i da žele da završe sjednicu Odbora večeras.

Poslanica Draginja Vuksanović-Stanković (SDP), takođe nije bila za odlaganje.

Boris Mugoša (SD) naglasio je da sjutra ističe redovno zasijedanje, da su saslušanja kandidata završena, te da treba glasanje završiti večeras.

Milosava Paunović (SNP) kaže da kada već nema razumijevanja prema situaciji, onda sjednica treba da se održi večeras, ističući da su svi doprinijeli da predsjednica završi tamo gdje je.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (DF) kazala je kako osjeća grižu savjesti jer je COVID uhvatio baš u ovom trenutku kada ne može da pomogne.

Srđan Pavićević (CIVIS) kaže kako je predsjednica Skupštine stabilnog stanja, te da nema potrebe za neprijatnom patetikom, dodajući da se radi o privatnoj stvari.

Koprivica je kazao kako je njegov stav – da poštuje volju većine, te da želi posao objektivno da obavlja.

DF se neće izjašnjavati ni o jednom kandidatu

Slaven Radunović (DF) poručio je da je još prije nekoliko mjesecu u Skupštini rekao da će DF sve napraviti da bude dio dvotrećinske većine za odlučivanje o ovakvim pitanjima.

“Ali mi iz DF-a smo još prije mjesec Abazoviću i Jokoviću poručili šta je uslov, na šta su oni obećali da će u najkraćem vremenu potpisati Ugovor sa SPC. Rekli smo im čim se završi sa tim činom da možemo preći na sljedeći korak. Tako da postoji izvjesni dogovor, koji bi mogao da se odloži, jer imamo uvjeravanja da bi Ugovor mogao biti potpisan narednih dana. Ako je tako, onda odmah poslije toga možemo zakazati vanrednu sjednicu i da imamo izabran Sudski savjet u punom kapacitetu”, istakao je Radunović.

Istakao je da će biti uzdržani po pitanju svakog kandidata, jer “ako je neko došao u politički ćorsokak, obećavajući jednima jedno, a drugima drugo mora platiti ceh”.

Koprivica je kazao da je saglasan sa njegovom ocjenom da je trebalo sačekati da se postigne dogovor koji će garantovati uspjeh na plenumu.

“Ja sam smatrao da treba sačekati dok se na legitiman način dođe do dogovora koji će garantovati većinu dvotrećinsku, a najmanje tropetinsku o svim kandidatima na plenumu, a toga nema. I zato je ovaj proces upitan kada je u pitanju uspješan ishod. Predstavnik partije premijerove na Kolegijumu je insistirao da se zakaže sjednica, a vi govorite o odgovornosti premijera za TU”, rekao je Koprivica.

Dodao je da predsjednica Skupštine ima pravo da zakaže sjednicu Odbora i da je on nije zakazao.

Predrag Bulatović je kazao da se pridružuje ovome što je rekao predsjednik Odbora.

Dodao je da je njihov predlog da se dođe do dvije trećine oko četiri kandidata, a to se postiže, kaže, time da noćas ne bude glasanja.

Bošnjak je pitala članove Odbora zbog čega se večeras mora glasati na Odboru, i zašto insistiraju na tome, ako bi se sjutra možda moglo doći do kompromisa.

Od 13 članova Odbora, osam njih se izjasnilo da želi da se večeras održi sjednica, dodao je Koprivica.

“Ako je tačno da će DPS da uskrati podršku Vladi ako Ugovor sa SPC bude potpisan, onda je svejedno šta će se dogoditi”, poručio je Radunović, dodajući kako su na večerašnjoj sjednici poslanici DPS-a poručivali da Ugovor neće biti potpisan.

“Tri poslanika DPS-a su, dok sam ja govorio o Ugovoru sa SPC, kazala – neće biti potpisan i ako se potpiše. Mi smo zato povukli ručnu, jer je DF-u dosta dogovora u kojima izigravamo poštenog partnera, a drugi gledaju kako će da prevare”, dodao je on.

Vučurović je kazao da su imali kvalitetne kandidate, te izrazio žaljenje što se sve dešava na ovakav način, jer su, kaže, mogli napraviti taj korak da CG bud država pravde i valdavine prava “ali neka politička cjenkanja su izgleda dovela do toga da tako ne bude”.

KANDIDATI

Članovi Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika su Nikola Belada, Gavrilo Čabarkapa, Dragutin Čolaković, Dragomir Ćalasan, Tomislav Dedić, Kasim Dizdarević, Ivan Drobnjak, Elvis Duraković, Gorica Fatić, Vukoman Golubović, Ivan Kadić, Dragan Knežević, Radoje Korać, Fikret Kurgaš, Dragan Lepetić, Dražen Medojević, Blagota Mitrić i Gordana Mitrović.

Uslove ispunjavaju i Mitar Mugoša, Velija Murić, Dragoljub Petrović, Milan Popović, Zoran Radojičić, Pavle Radonjić, Danilo Radulović, Zoran Ratković, Žarko Savković, Aneta Spaić, Hamdija Šarkinović, Veselin Šćepanović, Vjera Šljivančanin, Dragan Šoć, Nebojša Vučinić i Branislav Vukićević.

Nakon toga uslijedila je pauza kako bi članovi Odbora pristupili glasanju.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve