Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

NVO Centar za ženska prava: Nova Vlada sa najnižim procentom žena od 2012.

Rezultat takvih pregovora je i nova Vlada sa najnižim procentom žena od 2012. godine (17.4 odsto), što nije u skladu sa načelima otvorenosti, meritokratije i jednakih šansi istaknutih u Sporazumu o vršenju vlasti i formiranju 44. Vlade, poručeno je iz NVO Centar za ženska prava

Sa pažnjom i interesovanjem smo pratile pregovore za sastav nove Vlade, koji su opet pokazali da pola populacije nije ni blizu da ravnopravno učestvuje u procesu donošenja odluka. Rezultat takvih pregovora je i nova Vlada sa najnižim procentom žena od 2012. godine (17.4 odsto), što nije u skladu sa načelima otvorenosti, meritokratije i jednakih šansi istaknutih u Sporazumu o vršenju vlasti i formiranju 44. Vlade, poručeno je iz NVO Centar za ženska prava.

Iako je u Vladi “premalo” onih koje su istinska snaga ove zemlje, kako su navele, mandatar im u ekspozeu obećava jaku i snažnu Crnu Goru, sa jakom vojskom, snažnim finansijama i razvijenom ekonomijom.

“Snaga jedne države, ako ćemo tim rječnikom, leži u poštovanju ljudskih prava, jednakim mogućnostima i ravnopravnosti svih njenih gradjanki i gradjana, počev od najviših upravljačkih funkcija u državi. Sa samo četiri žene u predloženom sastavu Vlade, od kojih ni jedna nije potpredsjednica, teško da možemo povjerovati da su novoj vlasti mjerne jedinice “meritokratija, jednake šanse i ispravljanje diskriminacije. Budući da je iz odbora PES-a poručeno da će konačno usvajanje novog Zakona o Vladi biti medju prioritetima rada nove Vlade, proevropsku orijentaciju i poštovanje sopstvenih načela novoformirane vlasti mjerićemo i ponavljanjem naših zahtjeva za uvodjenjem kvote od najmanje 40% mjesta i namanje jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi za manje zastupljeni pol”, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

Podsjećaju da je rodna ravnopravnost preduslov za realizaciju svih ciljeva koji se navode u ekspozeu, ali i, kako kažu, jedan od ključnih kriterijuma za zatvaranje Poglavlja 23 i pristupanje Evropskoj uniji.

“Zato nećemo dozvoliti da ova tema ostane na nivou deklarativne poštapalice političara, dok nam strategije čuče u fiokama, bez sredstava i političke volje za njihovu realizaciju. Borba protiv svih oblika nasilja nad ženama nije samo pitanje socijalne zaštite i solidarnosti, kako se čita iz ekspozea premijera, već pitanje temeljnih prava, reforme pravosudja, pravde,slobode i bezbjednosti, pa time još jedna od ključnih obaveza za ispunjavanje uslova za zatvaranje Temeljnih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji”, dodaju.

Iz te nevladine organizacije pozdravljaju namjeru nove vlasti da unaprijedi “radne i životne uslove radnika i radnica, zaštiti prava iz rada i po osnovu rada, obezbijedi fer zarade”, istaknutu u Sporazumu.

“Za to su potrebni mnogo dostupniji i pristupačniji servisi za brigu o djeci, starima i drugim zavisnim članovima porodice, prepoznavanje ogromnog udjela žena u neplaćenom radu i mjere koje će podsticati ravnopravniju podjelu obaveza u privatnoj sferi. Država mora da osigura dodatnu podršku za roditelje koji samostalno brinu o djeci, a to su najčešće majke. Nema govora o “podsticanju nataliteta” i “podrške porodici”, dok god nam je svako treće dijete siromašno, dok država ne osigura efikasne isplate iz Alimentacionog fonda i pravovremenu i efikasnu zaštitu od svih oblika nasilja u porodici i nasilja nad ženama”, pojasnili su iz Centra.

Bez mjera za unaprjedjenje socio-ekonomskog statusa žena, prema njihovim riječima, “natalitetska priča nije ništa drugo do hipokrizija i osnov za dalju neravnopravnost”.

“I na kraju, prosperitet, razvoj i dostojanstveni život nam ne garantuje “jaka vojska”, iako prva stavka u ekspozeu premijera, već politika mira i stabilnosti. Ona ne podrazumijeva militarizaciju, već otvoreni dijalog, suočavanje s prošlošću, suprotstavljanje istorijskom revizionizmu i beskompromisni antifašizam koji decenijama promovišu ženske organizacije u cijelom regionu i zato je mora biti prioritet nove vlasti”, zaključuju iz NVO Centar za ženska prava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
31.10.2023-15:46 15:46

Sta se cudite? U cetnicima zena nikad nije ni bilo..Jedini Albanac bio je Selim [Ashkalija] Abazovic djed Dritana..Dritan je i danas jedini Albanski cetnik na svijetu..