Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Nova kampanja Evropske unije u Crnoj Gori: Naše prijateljstvo je uspješna priča

Kampanja ''Naše prijateljstvo je uspješna priča'' govori o dugoj saradnji Evropske unije i Crne Gore, koja na svakodnevnom nivou mijenja živote građana, poboljšava kvalitet života i uvodi nove standarde u različitim oblastima

Evropska unija u Crnoj Gori pokrenula je novu kampanju „Naše prijateljstvo je uspješna priča“, posvećenu promociji EU projekata. Na sajtu EU info centra  www.euic.me  predstavljena je nova baza sa preko 100 EU projekata iz 14 različitih oblasti. Na sajtu možete da saznate šta su EU i Crna Gora zajedno postigle u oblasti ljudskih prava, prekogranične sradnje, poljoprivrede, zaštite životne sredine, saobraćaja, privrede, medija, zdravlja…

Kampanja „Naše prijateljstvo je uspješna priča“ govori o dugoj saradnji Evropske unije i Crne Gore, koja na svakodnevnom nivou mijenja živote građana, poboljšava kvalitet života i uvodi nove standarde u različitim oblastima.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je povodom pokretanja kampanje podsjetila da EU, kroz projekte koje sprovodi zajedno sa državnim i lokalnim vlastima, nevladinim sektorom, privrednicima i građanima, Crnoj Gori donosi suštinsku promjenu.

“Gradimo bolnice i stanove, pomažemo poljoprivrednike i ulažemo novac u proizvodnju zdrave hrane, činimo zdravstvenu zaštitu boljom i modernijom, podražavamo reformu državne uprave i pružamo  nezaposlenima priliku da pokrenu sopstveni posao. Pomažemo da se zaštite crnogorske rijeke, jezera, šume i livade, i da Crna Gora usvoji evropske standarde zaštite prirode. Mladima pružamo mogućnost da studiraju u inostranstvu, ali i da steknu nova znanja i vještine, kroz neformalnu edukaciju. Posebno smo posvećeni ugroženim grupama, pa žene, manjine, LGBTIQ zajednica, mladi i osobe sa invaliditetom danas imaju veća prava i bolju zaštitu. Pozivam vas da posjetite sajt www.euic.me i saznate više o tome“, poručila je Popa.

Zvanični podaci govore da je Evropska unija najveći donator i investitor u Crnoj Gori. Od 2007. godine, kada je počelo sprovođenje Instrumenta pretpristupne pomoci IPA, EU je uložila preko 600 miliona eura bespovratne pomoći, kako bi pomogla zemlji da sprovede reforme na putu ka članstvu u EU i time učini život crnogorskih građana boljim.

“Cilj je podstaći suštinske demokratske i ekonomske reforme u zemlji, kako bi se što bolje pripremila za punopravno članstvo i funkcionisanje unutar sistema EU. Naš glavni motiv je da građani Crne Gore osjete konkretne koristi u svojim životima već sada, ne samo kada država postane dio zajednice. Želimo da znate da je budućnost ove zemlje i čitavog regiona naša zajednička odgovornost“, kazala je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori.

I glavna pregovaračica za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i nacionalna IPA koordinatorka Zorka Kordić posmatra bespovratnu finansijsku podršku EU kao veoma važnu pomoć u sveopštem transformisanju države i društva na putu ka članstvu u Uniji.

“Kroz IPA instrument, čiji je treći ciklus (2021-2027) na samom početku, EU zapravo finansira svoju politiku proširenja, kao ključni spoljnopolitički prioritet. Njime pomaže sveobuhvatne reforme u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima, ali i podstiče regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, a sve u cilju pripreme za period nakon pristupanja EU. Kroz EU projekte poboljšavamo saobraćajnu i energetsku infrastrukturu u Crnoj Gori, doprinosimo zdravijoj životnoj sredini i zaštiti biodiverziteta, unapređujemo obrazovni, zdravstveni, socijalni i pravosudni sistem u državi, podstičemo poljoprivredu i ruralni razvoj, povezujemo ljude s obje strane naših granica. Time ulažemo u budućnost države i polako je približavamo EU vrijednostima i standardima, jer budućnost Crne Gore vidimo upravo u EU“, zaključila je glavna pregovaračica.

Rezultate saradnje EU i Crne Gore možete da pratite i kroz uspješne priče o EU projektima, koje možete pogledati ovdje. EU projekti će redovno biti promovisani i na društvenim mrežama EU info centra (Facebook i Instagram).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zekovic
21.02.2022-13:00 13:00

Vasa Ekselencijo Oana Kristina Popa, ulozila je EU velike mlione za dobrobit gradjana Crne Gore, ali jos vise ste ulozili meleona u diplomatske napore EU, da dobijenu dobrobit od EU uzivaju kao pokorne sluge u fasistickoj Srbiji. Neprocjenjivo je vazna uloga EU i SAD da klerikalno-mafijaske-antidemokratske, antievropske i antiljudske vlasti Srbije nametnu gradjanima Crne Gore, urusavajuci je potpuno i ljudski i kao drzavu. Bas nas brigha za vas ulozxeni kapital, koii cete kad tad vratiti desetostruko. Crnogorski gradjani nijesu vise oni naivci koji su do 1918, 1941, 1990 stojal na braniku podmukle Evrope i Amerike.