Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Njemački ambasador: Brine me pravac kojim se kreće Crna Gora

Priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini. I samo kroz priznavanje krivice mogu se otvoriti vrata u bolju budućnost radi praštanja i pomirenja, rekao je njemački ambasador komentarišući izjavu Leposavića i političku situaciju u CG

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Roberta Vebera je komentarišući političku situaciju u Crnoj Gori ali i izjavu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, rekao da ga sve više brine pravac kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo.

“Nedavni događaji poput kontroverznih pokušaja imenovanja ulica, skrnavljenja džamija (“Nikšić biće Srebrenica”) i relativizacija genocida u Srebrenici, me sve više brinu zbog pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo. Rastuća politička polarizacija, sve veća spremnost za upotrebu nasilja nad političkim neistomišljenicima i predstavnicima medija, podrivaju građanski multietnički karakter zemlje”, naveo je Veber u izjavi dostavljenoj medijima.

Kada, kako kaže, izražava duboku zabrinutost, to onda ne čini sa visoke moralne tačke, već kao predstavnik svoje zemlje, koja je totalitarizmom, nacionalizmom i rasnom mržnjom izazvala katastrofu Drugog svjetskog rata i holokaust i koja je na sebe preuzela najveću moralnu krivicu.

“Priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini. I samo kroz priznavanje krivice mogu se otvoriti vrata u bolju budućnost radi praštanja i pomirenja”, poručio je on.

Da biste, naglasio je on, mogli slobodno i neopterećeno da oblikujete sopstvenu budućnost, ne bi trebalo da se zavaravate.

“Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu – ne poricati je. Time se stvara osnova za pomirenje sa susjedima, ali i za liječenje pukotina u sopstvenom društvu. Svi ste pozvani da prepoznate istinu i da tražite i omogućite pomirenje kako biste otvorili put za bolju budućnost”, zaključio je Veber.

Podsjetimo, Leposavić je u petak kazao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, i osporio legitimitet Međunarodnog suda u Hagu.

Na taj njegov stav reagovali su predstavnici političkih partija, NVO, kao i ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Maja
29.03.2021-13:26 13:26

Gospodine Veber kada su gradjani Crne Gore pozivali ambasade da reaguju zbog mijesanja srbije u izborni proces Crne Gore vi ste cutali,cutali ste kadu su popovi i srpska crkva preko srbije i rusije udarile na temelje Crne Gore a sada se izcudjavate. Ista ta sekta je kriva za sva zla koja su se desila na prostorima bivse zajednicke drzave,fasisticka sekta i dalje djeluje a vi se tek sada budite.