Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Nikolić: Za DPS EU agenda je na prvom mjestu, zato smo uskratili podršku vladi Abazovića

''Za nas je EU agenda na prvom mjestu. Zato smo reagovali, kako smo reagovali. Uskraćivanjem podrške vladi premijera Abazovića'', kaže Nikolić

Do kraja dana, eventualno sjutra, na bazi razgovora koje vodimo, znaćemo sudbinu našeg stava u vezi sa uskraćivanjem podrške vladi, kazao je član Predsjedništva DPS-a i poslanik Andrija Nikolić u Presingu Gradske televizije.

“Za nas je EU agenda na prvom mjestu. Zato smo reagovali, kako smo reagovali. Uskraćivanjem podrške vladi premijera Abazovića”, kaže Nikolić.

Napominje da Crna Gora ima šansu koju nemaju druge zemlje regiona.

“Umjesto da sve karte bacimo da tu šansu iskoristimo, vlada i premijer su u sred ključnog posla pokrenuli pitanje odnosa sa SPC i tu šansu ugrozili. Da li i dugoročno, vidjećemo”, napominje Nikolić.

Odgovarajući na pitanje zašto Poslanički klub DPS-a nije preduzeo radnje za koje ga je ovlastilo Predsjedništvo stranke, tragom odluke da uskrate podršku Abazovićevoj vladi, Nikolić kaže da se vode razgovori sa svima, te da će ih do kraja ovog ili do narednog dana, okončati. Nakon toga, kako kaže, znaće se sudbina stava DPS o uskraćivanju podrške vladi. Ponavlja da je za DPS najvažnije da sačuva šansu za brzi EU napredak Crne Gore, i vjeruje da će do kraja dana slika biti jasnija.

Nikolić ostavlja prostor da je posjeta visokog zvaničnika EU Borelja, pomogla da svi akteri na političkoj sceni pravilnije razumiju šta podrazumijeva evropska agenda, te da će se uskoro vidjeti da li je posjeta Borelja imala efekta.

Govoreći o sve češćem forsiranju teze o dva nacionalizma, srpskom i crnogorskom, Nikolić kaže da je spin o dva ekstremizma lansiran sa ciljem da u drugi plan gurne nezadovoljstvo domaće i međunarodne javnosti odlukom vlade i premijera da ishitreno izglasaju “ugovor sa SPC” i na taj način destabilizuju političke prilike.

“Vidio sam tu konstrukciju Miodraga Lekića u Vijestima da DPS podstiče “nacionalistička orgijanja”, po kojoj bi u istu ravan ili prirodnu ravnotežu, trebalo staviti ljude koji su došli da proslave Dan državnosti sopstvene države i hordu klero-nacionalističkih provokatora, ukrašenih srpskim i ruskim simbolima, koji su se okupili isključivo sa namjerom da izazovu nerede. Takve poruke su politički licemjerne i predstavljaju podcjenjivanje zdravog razuma”, istakao je on.

Komentarišući to što je SPC držala parastos Draži Mihailoviću, Nikolić je podsjetio na zločine četnika u Drugom Svjetskom ratu usmjerene na istrbljenje muslimanskog življa u granicama etnički čiste Srbije. Poručio je da u Crnoj Gori između antifašizma s jedne, i četništva i fašizma s druge strane, nikad ne može stajati znak jednakosti te da se društvo može miriti isključivo na evropskim vrijednostima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nina
18.07.2022-10:38 10:38

G.ina Lekica vodi samo ogromna mrznja prema G.inu Djukanovicu i DPS u.Dok je bio njihov clan i ambasador nije tako pricao.Covjek koji nije glasao na referendumu,ne znam sto ima da raspravlja o Crnoj Gori.Ali poslanicka plata nije mala.