Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić upitao Markovića: Da li biste sjutra kao VDT preispitali odluku o pokretanju postupka protiv Bobana Batrićevića?

Ovaj prekršajni postupak, to kao pravnik bolje znate od mene, vraća verbalni delikt u crnogorsku praksu i ugrožava, po meni, slobodu govora i izražavanja

Da li biste sjutra kao vrhovni državni tužilac preispitali odluku postupajućeg tužioca u odnosu na pokrenuti postupak protiv istoričara i kolumniste Bobana Batrićevića zbog javno saopštenih stavova u jednom tekstu koji je objavio u medijima, upitao je Andrija Nikolić, šef Kluba poslanika DPS-a, kandidata za VDT-a Milorada Markovića tokom kontrolnog saslušavanja na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

“Ovaj prekršajni postupak, to kao pravnik bolje znate od mene, vraća verbalni delikt u crnogorsku praksu i ugrožava, po meni, slobodu govora i izražavanja. Veoma je važno na bazi Vaših stručnih referenci da čujemo Vaše razmišljanje, imajući u vidu i da ste dodatno rasterećeni upravo ovog profesionalnog bekgrauda koji nije vezan za tužilačku organizaciju nego za dominantno stručnu praksu i Vaš dosadašnji stručni rad u odnosnu na postupanje aktuelnog tužioca”, kazao je Nikolić.

On je objasnio da se njegovo pitanje o istoričaru i kolumnisiti Bobanu Batrićeviću upućeno Markoviću, odnosilo na odnos prema principima, prema slobodno izgovorenoj javnoj riječi, koja je, kako je to ocijenio, “spakovana u duh jednog totalitarnog vremena gdje se zbog javno izgovorene riječi i teksta u novinama pokreće postupak od strane tužilaštva.

“Zbog toga je reagovalo i dvadesetak nevladinih organizacija, aludirajući da je to vraćanje verbalnog delikta u crnogorsku pravosudnu praksu. Mislim da u stručnom smislu tu ne bi smjelo biti dileme, jer se na taj način zastrašuje svako ko sjutra treba da sjedne i napiše tekst, ili da saopšti javno svoje mišljenje. Zato što neki tužilac iz tužilačke organizacije može da okrene postupak, a ukinuta je i kleveta i uvreda”, kazao je Nikolić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve