Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Nenezić: Neprimjereno je miješanje Milatovića u pregovore o formiranju nove Vlade

Posljednje izjave predsjednika Milatovića direktno zadiru u proces pregovora o formiranju vlade i neizvjesno je da li će se i na koji način prevazići duboke ideološke i strateške razlike između njega i mandatara Spajića, ističe Nenezić

Neprimjereno je miješanje predsjednika države Jakova Milatovića u pregovore o formiranju nove Vlade, koje vodi mandatar Milojko Spajić, ističe politička analitičarka Ana Nenezić za Gradsku. Dodaje da se neslaganje dva lidera Pokreta Evropa sad moglo vidjeti i tokom kampanje za parlamentarne izbore. Od sastava nove vlade, kaže, zavisi koliko će ona biti imuna na pritiske iz regiona.

Posljednje izjave predsjednika Milatovića direktno zadiru u proces pregovora o formiranju vlade i neizvjesno je da li će se i na koji način prevazići duboke ideološke i strateške razlike između njega i mandatara Spajića, ističe Nenezić.

“Mislim da je to miješanje neprimjereno zato što se funkcija Milatovića završila onog trenutka kada je mandat dao Spajiću. Samim tim Spajić ima pravo da formira buduću Vladu na bazi strategije i principa svojih uvjerenja, na način kako smatra da se treba dalje razvijati crnogorsko društvo, u skladu sa vizijama i strategijom koju sam ima”, kazala je Nenezić.

Nenezić kaže da zabrinjavaju izjave Milatovića koji se, dodaje, uprkos obećanju da to neće činiti, uključio u pregovore i to nakon javnih poziva iz partija bivšeg DF-a…

“Čuli ste nekoliko puta javne pozive i implikacije da postoji možda neki prethodni dogovor sa ove dvije strane. Ja se nadam da to nije bio razlog zbog koga je Milatović odlučio da se u ovoj fazi uključi u sam proces pregovora, već da je potreba da izrazi sagledavanja ukupne političke situacije”, kaže sagovornica Gradske RTV.

Pošto su pregovori o formiranju nove vlade netransparentni, ne zna se na bazi kojih principa se zapravo i vode, ističe Nenezić.

“Postoje ne samo međunarodni, već i regionalni pritisci, koji prevashodno dolaze iz Srbije. To je očigledno na bazi javnih izjava najvećih funkcionera Srbije. Da li to može uticati na Spajića – vidjećemo. Sve zavisi od toga ko će činiti Vladu koju će formirati”, kazala je Nenezić.

Jasno je, kaže, da će PES i Demokrate biti okosnica naredne Vlade.

“Buduću Vladu će, ukoliko se formira, činiti PES, Demokrate, BS, partije manje brojnih naroda. Čekamo da vidimo da li će CIVIS na kraju biti u toj Vladi i, koliko sam ja razumjela, SNP je izrazio spremnost da podrži tu Vladu. To su brojke koje garantuju minimalnu podršku, dovoljnu da se Vlada formira”, istakla je Nenezić.

Dodaje kako podrška samo 41. poslanika za reforme nije dovoljna, već je potrebna mnogo veća. Sve će ipak zavisiti od pregovaračkih kapaciteta i političkog iskustva Spajića, odnosno da li će prevazići duboke ideološke i kulturološke podjele među partijama, kako bi došao do većine potrebne za reforme i ubrzanje evropskog puta Crne Gore, zaključila je Nenezić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve