Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Nenezić-Herasimenko: Bar pruža ruku solidarnosti Ukrajini, pokrenute inicijative za podršku ukrajinskoj dijaspori i izbjeglicama

Sagovornici su izrazili nadu da će ovakvi susreti doprinijeti produbljivanju prijateljstva i saradnje između Crne Gore i Ukrajine, te da će inicijative pokrenute tokom ove posjete biti realizovane u bliskoj budućnosti, donoseći konkretne benefite za građane oba naroda.

Predsjednik Skupštine opštine Bar i poslanik u crnogorskom parlamentu Branislav Nenezić sastao se sa ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olegom Herasimenkom, prilikom zvanične posjete Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, koja je imala dodatni značaj jer je održana na drugu godišnjicu od početka rata koji je pogodio Ukrajinu, saopšteno je iz Opštine Bar.

“Tokom konstruktivnog i sadržajnog sastanka naglašena je solidarnost i podrška narodu Ukrajine u njihovoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta. A pored toga, razmatrane su i mogućnosti modela podrške ukrajinskoj dijaspori koja se nalazi u Baru”, navodi se u saopštenju.

Jedna od ključnih tema bila je, kako se ističe, mogućnost pokretanja vikend škola na materinjem jeziku za djecu iz ukrajinske dijaspore.

Nenezić i Herasimenko istakli su važnu ulogu koju građani i opština Bar imaju u pružanju različitih vidova podrške izbjeglim licima iz Ukrajine, potvrđujući posvećenost humanitarnoj pomoći i solidarnosti.

“Takođe, razgovarano je o ekonomskim i turističkim potencijalima Bara, ističući ga kao interesantnu i privlačnu destinaciju koja može doprinijeti jačanju veza između dvije zemlje. Različiti oblici saradnje i podrške na svim nivoima bili su u fokusu razgovora, istražujući načine na koje Bar može nastaviti da pruža podršku Ukrajini”, stoji u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju međunarodne saradnje i razmjene iskustava u oblastima obrazovanja, kulture, turizma i ekonomije. Naglašena je potreba za jačanjem ekonomskih veza, posebno u sektorima turizma, poljoprivrede i tehnologije, što bi moglo rezultirati zajedničkim projektima i investicijama koje bi koristile objema državama. Herasimenko je dao punu podršku Crnoj Gori na putu ka EU.

Sagovornici su izrazili nadu da će ovakvi susreti doprinijeti produbljivanju prijateljstva i saradnje između Crne Gore i Ukrajine, te da će inicijative pokrenute tokom ove posjete biti realizovane u bliskoj budućnosti, donoseći konkretne benefite za građane oba naroda.

“Nenezić je, kao znak dobre volje i želje za jačanjem veza, uputio zvanični poziv Olegu Herasimenku da posjeti Bar, naglašavajući otvorenost i spremnost ove opštine za dalju saradnju i pomoć”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve