Nedjelja, 26 Maja, 2024
Rubrika:

Naredne dvije sedmice su ključne

Kako se bliži datum kada će se nešto morati desiti, jer je 14. februar rok kada se, shodno slovu zakona, mora izabrati predsjedavajući Skupštine Prijestonice, tako se atmosfera polako zagrijava

Nema ništa novo – odgovor je političkih aktera na novinarska pitanja kada će se i jesu li se obavili ikakvi razgovori o konstituisanju vlasti na Cetinju, prenosi Cetinjski list.

Još od petog decembra prošle godine kada su održani izbori i poziva koji je SDP uputio Staroj gardi LSCG u cilju obnavljanja izvornog suverenestičkog tijela, ništa se konkretno nije dogodilo. Makar ne da je javnost, odnosno oni koji su glasali, obaviještena o tome.

Kako se bliži datum kada će se nešto morati desiti, jer je 14. februar rok kada se, shodno slovu zakona, mora izabrati predsjedavajući Skupštine Prijestonice, tako se atmosfera polako zagrijava.

Uprkos upornom ćutanju, a vjerovatno i dogovoru da se ništa ne iznosi u javnost, ovih dana se čaršijom „prosula“ priča da je postignut dogovor između DPS i SDP o rotaciji na kormilu grada, kako bi na po dvije godine naizmjenično upravljali prijestonicom.

Druga priča je da SDP insistira na tome da dobije mjesto gradonačelnika i da eventualno odbijanje toga zahtjeva vodi u nove izbore.

Treća priča govori kako će biti formirana koalicija u koju će se ugurati i Socijaldemokrate i Liberalna partija iako su na izborima skupili samo 389 glasova ili jedan mandat koji u bilo kojoj kombinaciji ne predstavlja kluč vladanja na Cetinju.

Četvrta priča kaže da su Milo i Raško sve dogovorili i da su stvari riješene na većem nivou, da će SDP dobiti Cetinje ali da će bez obzira na rezultat koji naprave u Podgorici u maju, vlast tamo vršiti DPS.

I dok se miješaju san i java, želje i mogućnosti, iz GP URA je Radio Cetinju ponovljen ranije iznešen stav koji je na prvoj sjednici novog saziva Skupštine rekao predsjednik odbora Slavko Janković, a to je da su oni za svaku kombinaciju koja isključuje Demokratsku partiju socijalista.

Sličan stav je tada saopštio i predsjednik odbora demokrata Danilo Mrvaljević koji je između ostalog rekao „su otvoreni za sve vrste razgovora koji isključuju DPS“.

Nakon sastanka sa SDP iz Stare garde LSCG, iz Garde je saopšteno da “ SDP namjerava da povede razgovore sa DPS-om, preferirajući sa njima mogućnost koalicione saradnje u ovom ili onom obliku! Za Staru Gardu LSCG je tako nešto neprihvatljivo! Isključujemo svaku potencijalnu mogućnost koja bi nas odvela u savezništvo sa DPS-om!“

Dok građani Cetinja iščekuju ko će ih voditi naredne četiri godine, u zaborav je pala činjenica da grad nema budžet, da je na snazi odluka o privremenom finansiranju kojom se korisnicima daju sredstva na osnovu prošlogodišnje raspodjele, a da se od 1. januara moraju uplaćivati bruto iznosi za plate i da u svim preduzećima kojima je osnivač opština, postoje veliki dugovi za doprinose zaposlenih. Uz čuveni dug od preko 30 miliona eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve