Gušenje slobode govora, prijetnje gašenjem medija, pozivanje na zatvaranje novinara, dio su neke nove realnosti u Crnoj Gori. Obzorje epohe jednoumlja, u kojoj ne smije biti mjesta za drugačije već je počelo, a netolerancija i progon, izuzev neistomišljenika, sada je realnost i u slučaju kada se nekome ne dopada ni način vođenja programskih sadržaja. I to, kako smo čuli, je po novom ‘pravu’ zločin za zatvor, saopštili su danas iz Ministarstva kulture.

Kako ističu, atmosferom linča, kako to uvijek i biva, rukovode politički ostrašćeni ljudi koji i dalje nijesu upoznati sa elementarnim postulatima kao što su sloboda izražavanja i medijski pluralizam.

“To, ipak, ne smije biti nikakav izgovor kada je u pitanju ova orkestrirana kampanja protiv autora i medija koji su spremni da iznesu drugačiji stav. Ako neko misli da će sijanje straha i utjerivanje jednoumlja proći – vara se. Crna Gora, okrenuta toleranciji, afirmaciji različitosti i slobodne misli, na to neće ćutati, neovisno od toga bila ona u opoziciji ili u vlasti. Dugo su i mukotrpno na ovom prostoru uspostavljani maniri u duhu savremenih civilizacijskih normi da bi sve to preko noći unizili ekstremi koji ovih dana pozivaju na linč”, dodaju u resoru kulture.

Ministarstvo poziva nadležne institucije da u najkraćem roku reaguju protiv javnih manifesta mržnje usmjerenih protiv crnogorskih novinara i medija, kako već započeti lov na vještice u skorije vrijeme ne bi postao praksa.

“Pozivamo i sve one subjekte koji su nedavno izražavali zabrinutost povodom nove zakonske regulative iz oblasti medija da ukažu na ozbiljnost i moguće posljedice zabrinjavajućeg trenda posljednjih dana, a političke aktere da utiču na svoje aktiviste koji lično stoje iza pokušaja gušenja slobodne riječi u Crnoj Gori”, poručuju iz Ministarstva.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
Nikola
18.09.2020-04:45 04:45

Pustite te picoustance neka se razmasu i pokusaju da sprovedu u Crnu Goru ono sto im idejni vodja sprovodi po srbostanu. Mi nijesmo oni pa da cutimo i trpimo…..pa neka bude sto biti mora. Ko od stra mre za dusu mu prde!