Navode mitropolita Ilariona da je vlast Crne Gore pokušala da ga lično ubijedi u valjanost Zakona o slobodi vjeroispovijesti demanotvali su danas iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova

“Kako se bliži dan izbora u Crnoj Gori, tako se proširuje i miješanje zainteresovanih faktora u izborni proces. Ovoga puta se u taj posao javno uključila i Ruska pravoslavna crkva, preko svoga predsjednika za spoljne veze crkve, mitropolita Ilariona, navodeći da je crnogorski ambasador u Moksvi pokušao da ga “lično ubijedi u valjanost” crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti”, saopšteno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji je samo na profesionalan, diplomatski način upoznao predstavnike Ruske pravoslavne crkve sa predmetnim Zakonom, kao što su, uostalom, to uradili i ostali crnogorski predstavnici u razgovorima sa drugim vjerskim zajednicama i relevantnim domaćim i međunarodnim sagovornicima.

“To što mitropolit Ilarion pokušava da imputira nešto više od toga, samo pokazuje unificiranost kampanje moskovske i beogradske patrijašije kako u ciljevima, tako i instrumentima koji se primjenjuju za njihovo ostvarivanje”, navodi se u reagovanju Ministarstva.

S žaljenjem konstatuju da u njegovim stavovima ima mnogo više politike, nego li duhovnosti.

“Stoga nijesu izostala politička uputstva crnogorskim vlastima kako da uređuju odnose u sopstvenoj državi. Ponovljena teza o ugroženosti planetarnog pravoslavlja, utemeljena u pan-slavističkoj i etno-filetističkoj ideologiji, u jednoj maloj, sekularnoj državi u kojoj građani pravoslavne vjeroispovijesti čine ogromnu većinu toliko je aspurdna, da je ne vrijedi ni komentarisati. Meta ovakvih izjava uvijek ostaje jedna te ista – nastojanje da se promjenom odnosa političkih snaga u našoj zemlji stane na kraj vanjskopolitičkoj orijentaciji Crne Gore ka evroatlantizmu i pripadnosti društvu zapadnih liberalnih demokratija”, zaključuje se u reagovanju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve