Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

Muratović: Šaljiva statistika odlazećeg ministra Milatovića

''Postoje oni koji podatke tumače na ispravan način, što nije slučaj sa timom kvazi-eksperata koji ih upotrebljavaju u promotivne svrhe, a njihove interpretacije više liče na rubriku ''vjerovali ili ne'' nego na ozbijnu analitiku. Na svu sreću, uskoro će gospodin Milatović biti bivši kao i Vlada koje je član''

Član Izvršnog odbora DPS Crne Gore Boris Muratović ističe da prosječan broj zaposlenih, u 2021. godini nije premašio broj zaposlenih iz 2019. godine kako to tvrdi odlazeći ministar Jakov Milatović, dodajući da je on manji i to za 7,2 odsto ili za 14,5 hiljada.

“Takođe, broj zaposlenih iz januara 2022. godine ne može se upoređivati sa prosjekom cijele 2019, 2020. ili 2021. godine, kao što ministar i radi. Svima je jasno da treba da prođu svih 12 mjeseci 2022. godine da bi nivo zaposlenosti mogli porediti sa prosjekom 12 mjeseci iz 2019, ili 2020. i 2021. godine. Ali nas ovakav spin od strane gospodina Jakova Milatovića ne iznenađuje jer nas je tokom svog ministrovanja na njih i navikao”, kaže Muraotvić.

Ističe da se radi o manipulaciji u prezentovanju podataka o broju zaposlenih, te da u prilog tome govore tri činjenice i to da ne postoji sezonalnost u kretanju broja zaposlenih od 2021, već ona konstantno raste iz mjeseca u mjesec, tako da je u januaru 2022. zaposlenih više nego u ljetnjoj sezoni 2021. godine, što je prosto nevjerovatno.

“Do dolaska nove vlade, zaposlenost je imala sljedeći sezonski karakater: najveći broj zaposlenih bilježio se u ljetnoj sezoni odnosno julu, da bi nakon toga počeo da pada zaključno sa januarom naredne godine, nakon čega slijedi trend rasta ponovo sa vrhom u ljetnoj sezoni. Sada zaposlenost raste iz mjeseca u mjesec, što ukazuje prije na greške u izvoru podataka, nego na stvarni trend ili stvarni razlog treba tražiti u partijskom zapošljavanju odlazeće Vlade”, navodi on.

Takođe kako ističe Muratović registrovana nezaposlenost u 2021. godini zabilježila je istorijski maksimum u posljednjih 10 godina – oko 54 hiljade i stopu nezaposlenosti preko 22 odsto, a broj zaposlenih po anketnoj metodi koju objavljuje Monstat, koja obuhvata i neregistrovane zaposlene, pokazuje trend pada u broju zaposlenih u prva tri kvartala 2021. godine u odnosu na isti period 2019. i 2020. godine.

“Sve ovo ukazuje na to da ministar Milatović ne odustaje od svoje prakse manipulisanja građanima i podacima. Ipak, postoje oni koji podatke tumače na ispravan način, što nije slučaj sa timom kvazi-eksperata koji ih upotrebljavaju u promotivne svrhe, a njihove interpretacije više liče na rubriku “vjerovali ili ne” nego na ozbijnu analitiku. Na svu sreću, uskoro će gospodin Milatović biti bivši kao i Vlada koje je član”, zaključuje Muratović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve