Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Muratović: Budžet bezidejni, kompanije se zatvaraju, vlast građanima čestita praznike novim nametima

Iz ugla opozicije, nezadovoljan je usvojenim budžetom, kritikujući da nema kapitalnih projekata, te da aktuelna vlast za tri godine nije uradila ništa za grad

Odbornik koalicije “Evropski tim za Nikšić” Boris Muratović smatra da je lokalna vlast u Nikšiću u prethodnom periodu pokazala matricu po kojoj ne treba raditi. Iz ugla opozicije, nezadovoljan je usvojenim budžetom, kritikujući da nema kapitalnih projekata, te da aktuelna vlast za tri godine nije uradila ništa za grad.

Kolegama na vlasti zamjera i što nema ništa od, kako kaže, obećanog instant rješenja za deponiju Mislov do, to što je Opština u predizbornoj godini opredijelila više novca za ugovore o djelu, što je Nikšić u mraku…

“Umjesto da su servis svih građana odlučili su biti na usluzi svojim partijskim kolegama koje su uspješno zbrinjavali na radnim mjestima u Opštini, javnim institucijama i preduzećima. Iako se govorilo da je prethodna lokalna vlast na čelu sa DPS-om zaposlila previše ljudi, te da se u pomenutim ustanovama kancelarije prebukirane, aktuelni lokalni vlastodršci su usvojili potpuno bezidejni budžet za 2024. godinu, bez kapitalnih projekata, ali sa uvećanim stavkama za gorivo, reprezentaciju, službena putovanja i sve one stavke koje oslikavaju nedomaćinski odnos prema novcu svih građanki i građana Nikšića. Ovu godinu moramo posmatrati kao predizbornu i onda ne čudi zašto je na ugovore o djelu opredijeljeno rekordnih 816.000 eura, što je čak preko pet puta više nego što je prethodna lokalna vlast ikada izdvojila po istom osnovu”, kazao je Muratović za portal Onogošt.

Konstatuje da se tri godine u gradu pod Trebjesom nije uradilo gotovo ništa, osim, kako kaže, Široke ulice gdje su probijeni svi zadati rokovi, nekoliko kvartova i igrališta.

“To je premalo i onda ne čudi zašto izvršenje kapitalnog budžeta ne može preći ni 40 odsto. Novac se prenosi u narednu godinu umjesto da bude preusmjeren na socijalne servise, na poboljšanje kvaliteta života u Nikšiću i završetak kapitalnih projekata koji stoje u mjestu evo gotovo tri godine. Opravdanje se u početku tražilo u nesnalaženju, pa je tako prošla prva godina, zatim u hakerskim napadima, a sada više opravdanja nema do nezainteresovanosti i neznanja”, ističe Muratović.

Posmatrajući period u minule tri godine, Muratović kaže i da je dosadašnju vlast obilježilo netransparentno zaduženje opštine u iznosu od 9,5 miliona eura za zamjenu ulične rasvjete gdje posao još nije završen, a grad, prema njegovim riječima, nikad gore osvijetljen.

“Sijalicu ulične rasvjete smo plaćali po 882 eura, jer je tako odlučio predsjednik Opštine, a da se o tome nije ni raspravljalo na sjednici SO Nikšić, niti se dobila saglasnost Ministarstva finansija. Kao što je naš grad sada u mraku usljed ovoga sjajnog dila, čekamo nove lokalne izbore nakon kojih će se formirati odgovorna i stručna vlast, kako bi građankama i građanima Nikšića konačno svanulo”, konstatuje Muratović.

Opozicioni odbornik kritikuje i što nije došlo do ispunjenja predizbornih obećanja aktuelne vlasti.

“U moru “sjajnih ideja” izdvojila se ona o izgradnji fabrike za spaljivanje životinjskog otpada u najnaseljenijoj MZ u Nikšiću, koju je izlišno i komentarisati. Vjerovatno je potrebno skrenuti pažnju sa Mislovog dola za koji su obećali instant rješenje, a o kome se više i ne priča”, navodi on.

Muratović ističe i da rastu cijene vode, komunalnih usluga, izgleda i struje, a na računima najuspješnijih crnogorskih kompanija, tvrdi, nalazi se nula eura.

“Čak i one kompanije koje su, kako kažu, vraćene u naše vlasništvo, polako se zatvaraju, a i da nijesu otpočele obećanu prozivodnju, dok se egzistencijalni problemi zaposlenih gomilaju! To je rezultat rada aktuelnih vlasti i tako se građanima čestitaju praznici – novim nametima, porezima, dok obećani rast plata i penzija “jede” galopirajuća inflacija”, saopštio je Muratović.

Predstavnici nikšićkog DPS-a su i u lokalnom parlamentu, kako kaže, imali konstruktivne predloge, ali tek se spremaju za kvalitetna rješenja i planove kojima će, siguran je Muratović, ostvariti još značajniju podršku svojih sugrađana, iako su i sada, podsjeća, najjača politička partija na lokalnom nivou.

“Koristim priliku da građankama i građanima Nikšića poželim srećne novogodišnje i božićne praznike, da budu zdravi, srećni i složni, te da dobro razmisle kome ukazuju povjerenje na našoj maglovitoj političkoj sceni, jer će to direktno uticati na kvalitet života svih nas”, poručio je Muratović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve