Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Mugoša: Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi mimo pravnog sistema CG i vrijednosti EU! Zašto nema mišljenja Vlade?

Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi zatalasale su crnogorsku političku scenu, slično kao nešto ranije Zakona o predsjedniku i Zakona o tužilaštvu

Iako su Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi u skupštinskoj proceduri bile 15 dana prije nego što su izglasane, nema ni mišljenja Vlade što takođe nije odgovoran pristup Vlade budući da se radi o Zakonu koji je dio jednog od ključnih segmenata našeg evropsko-integracionog puta.

Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi zatalasale su crnogorsku političku scenu, slično kao nešto ranije Zakona o predsjedniku i Zakona o tužilaštvu.

Podsjećamo, amandmani na Zakon o lokalnoj samoupravi predviđaju da ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona!

Takođe, Vlada bi u tom slučaju trebalo da naimenuje Odbor povjerenika, odnosno da uvede prinudnu upravu, do objavljivanja konačnih rezultata.

Ovim povodom portal AntenaM je razgovarao sa podpredsjednikom i poslanikom SD-a Borisom Mugošom.

On ukazuje da ovaj potez nije u skladu sa pravnim sistemom Crne Gore.

“Kao što smo i sugerisali kolegama iz stare, nove, obnovljene parlamentarne većine, i na sjednici matičnog odbora, te generalno kroz saopštenja – njihova namjera da izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi mijenjaju nadležnosti koje su već utvrđene Zakonom o izboru odbornika i poslanika, te da utiču na izborni proces, nije u skladu sa pravnim sistemom”, pojašnjava naš sagovornik.

Mugoša za Antenu M podsjeća i na kritike sa mnogih adresa povodom izglasavanja ovih amandmana.

“Pretpostavljam da će se za ova zakonska rješenja utvrditi u nadležnim institucijama da nijesu u skladu sa pravnim sistemom, jer, koliko sam upoznat, i mišljenje Specijalnog državnog tužilaštva je na tom fonu, kao i Predsjednika države koji kritikuje ovaj potez”, rekao je Mugoša.

Mugoša smatra da je važnije stvoriti funkcionalan Ustavni sud, nego se baviti pitanjima koja se kose sa Ustavom.

“Ipak je bolje da smo pažnju i energiju usmjerili na konstitusanje funkcionalnog Ustavnog suda, i to u vrlo kratkom periodu, nakon čega bi nadležna institucija donijela odluku o ustavnim žalbama. Tako bi vrlo brzo bio završen izborni proces u mnogim opštinama, pa i u Glavnom gradu. Rezultati su, svakako, veoma jasni, pa vjerujem da niko i nema namjeru da ih ospori”, kaže naš sagovornik.

Na pitanje Antene M da li vjeruje da bi poslanici mogli, ipak, povući ove amandmane i postupiti u skladu sa uputstvima mnogih međunarodnih i domaćih institucija i partnera, Mugoša kaže:

“Hoću da vjerujem i budem optimista, ali to je teško očekivati ukoliko imamo situaciju gdje poslanici izglasavaju neustavne izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, uprkos svim apelima sa relevantnih adresa. Možda ova nova 2023. donese neke nove odluke i bude bolja po politički život naše zemlje.”

Poslanik i podpredsjednik SD ukazuje i na još jedan važan momenat.

“Iako su Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi u skupštinskoj proceduri bile 15 dana prije nego što su izglasane, nema ni mišljenja Vlade što takođe nije odgovoran pristup Vlade budući da se radi o Zakonu koji je dio jednog od ključnih segmenata našeg evropsko-integracionog puta.”

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve