Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Milović: Još bez finalnog dogovora za novu vladu, očekujemo podršku 43-44 poslanika

''Vidjeli smo da smo po modelu koji predlaže predsjednik države u Podgorici dobili inkluzivnost koja nam je donijela Vladislava Dajkovića u Građanskom birou, Bećira Vukovića i Emila Labudovića u Biblioteci i Dragana Koprivicu u Upravnom odboru Parking servisa. To su sve kadrove koje ja nisam glasao, podnio sam ostavku, ali zbog koalicionog sporazuma Pokret Evropa sad je bio prinuđen da ispoštuje i tu odluku i prijedloge, uvijek smo se ponašali kako smo dali riječ'', rekao je Milović.

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović kazao je da još nije napravljen finalni dogovor za sastav nove vlade, ali navodi da računaju na podršku 43-44 poslanika. Poručuje da će vlada sigurno biti formirana čim se sklope političke kockice.

”Načelno se računa na podršku 43-44 poslanika, ali ne možemo govoriti precizno. Nijesmo finalizarali dogovor, priveli smo kraju pregovore, ali nismo zaključili broj. Sve zavisi od dogovora koalicionih partnera”, rekao je Milović u intervjuu za TVCG.

On ističe da vlada Milojska Spajića ne bi bila ni prva ni zadnja koja bi imala podršku 41 ili 42.

”Bitno je da formiramo vladu i da državu pokrenemo ka EU integracijama”, poručio je Milović.

On nije želio da licitira da li će CIVIS, Ujedinjena i Socijalistička narodna partija biti dio nove izvršne vlasti jer, kako ponavlja, još nije napravljen finalni dogovor.

Na pitanje da li je tačno da drže u rezervi tri poslanika SD-a ukoliko im neko uskrati podršku, Milović kaže da su za sada fokusirani na one koji su dali podršku Spajiću.

”Jasno smo rekli da URA i DPS nisu partneri, nakon pregovora sa ZBCG takođe smo istakli da ni oni nisu partneri. Ko je rezerva, a ko nije, ne bih u to ulazio”, poručio je Milović.

Milović očekuje od poslanica Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović, koje nijesu glasale za prijeslog Spajićeve vlade, da stanu uz svog premijera.

”Ne želim da vjerujem da će one biti protiv, to bi značilo da glasaju protiv Evrope sad 2 i protiv evropskog puta Crne Gore”, naglasio je Milović, dodajući da očekuje da će se one isključivo voditi interesima svoje kuće i Pokreta Evrope sad.

Kaže da pregovori za sastav nove vlade teku veoma inkluzivno, ali dodaje da svaka inkluzivnost nije dobra.

”Vidjeli smo da smo po modelu koji predlaže predsjednik države u Podgorici dobili inkluzivnost koja nam je donijela Vladislava Dajkovića u Građanskom birou, Bećira Vukovića i Emila Labudovića u Biblioteci i Dragana Koprivicu u Upravnom odboru Parking servisa. To su sve kadrove koje ja nisam glasao, podnio sam ostavku, ali zbog koalicionog sporazuma Pokret Evropa sad je bio prinuđen da ispoštuje i tu odluku i prijedloge, uvijek smo se ponašali kako smo dali riječ”, rekao je Milović.

Milan Knežević glavni krivac za nepostizanje dogovora sa ZBCG

U odgovoru na pitanje da li su pregovori sa Koalicijom ZBCG simulacija kazao je da nije bilo simuliranja pregovora, i da su razmišljali da uvedu u vladu i manjine i ZBCG.

“I da na taj način napravimo političko pomirenje i krenemo ka Briselu. Ali onda ste imali ponašanje iz ZBCG prije svega Milana Kneževića koji je ismijavao naše predloge. Mi smo istrajavali da damo ponudu koja je vrlo kvalitetna tri ministarstva, tri potpredsjednička mjesta, potpredsjednika Vlade i Skupštine, i 40 posto mjesta po dubini, ali njima ništa nije dovoljno”, kazao je Milović.

Podsjetio je da lideri DF-a, tj. Koalicije ZBCG niejsu bili dio 42. Vlade, ali da nijesu blokirali puteve.

“U 43. Vladi nije im Dritan Abazović dao da u njoj budu, ali nijesu blokirali ulice. Tada im nije smetala ni BS, a sada već vidite vrisku i pomamu koju prave, a problem je najveći jer ostaju bez dubine”, kazao je Milović.

Kako kaže, lider Nove Srpske demokratije Andrija Mandić je želio da postigne dogovor, a lider DNP Knežević je to sabotirao.

“I Milan Knežević je lični krivac po reprekusije za njihovu partiju koje će biti takve kakve će biti”, kazao je Milović.

Rekao je i u situaciji da je postignut dogovor za ZBCG jedan dio ljudi iz DF-a bi otišao.

“Jer se ne mogu kompanije državne voditi na način na koji su ih oni vodili”, naveo je Milović.

URA nije partner

Govoreći o GP URA i potencijalnoj saradnji sa njima, Milović je istakao da URA nije partner, i da nije prihvatljiva ni inostranim partnerima.

“URA ne može u Vladu jer je obesmislila cijeli sistem i institucije. Pokazali su da nijedna procedura ne važi, da u ANB-u mogu da rade šta god hoće. To nije samo naše mišljenje nego i naših inostranih partnera”, ističe Milović.

Rekao je da je URA bila kreator u aferama koje su usmjerene protov funkcionera PES-a.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve